Јеремић у Парагама: Нећу дозволити да странци добијају земљиште без тендера

23. јануар 2017. | Параге

Председник Центра за међународну сарадњу и одрживи развој (ЦИРСД) Вук Јеремић изјавио је вечерас у бачком селу Параге да ће се као председник Србије залагати за забрану продаје пољопривредног земљишта странцима, као и да пољопривредно земљиште не треба да се даје у закуп без адекватне тендерске процедуре.

Јеремић у Парагама: Нећу дозволити да странци добијају земљиште без тендера

"Када будем председник, нећу дозволити да Арапи или било који други странци добијају земљиште у закуп без тендера", рекао је Јеремић у разговору са мештанима овог села.

"Неопходно је вратити ниво субвенција или их подићи на ниво виши од данашњег, како наши пољопривредници не би били у подређеном положају у односу на регион, а да не говорим о Европској унији где се пољопривреда третира као једна од најзаштићенијих привредних грана", рекао је Јеремић који је са мештанима разговарао о конкретним решењима за њихове проблеме, посебно у области пољопривреде.

Јеремић је указао да је Србија у претходних пет година пропустила да повуче 250 милиона евра бесповратних средстава из европских фондова. "Једини разлог због чега то нисмо урадили је некомпетентност државне администрације да на организован начин приступи тим одвојеним и доступним средствима", истакао је Јеремић.

Јеремић сматра да Србија неће имати проблем са пласманом пољопривредних производа на нова тржишта, уколико се посвети пољопривредној производњи и почне да производи много више хране него што је то до сада био случај.

"Имамо изузетно добре политичке и економске односе са Кином, а наш извоз пољопривредних производа у ту земљу је 20 милиона долара. И то не би била трагедија ако не погледате нашег првог суседа Бугарску која извози милијарду долара годишње, углавном пољопривредних производа.

Ако Србија извози 20 милиона долара, Бугарска милијарду, а ми имамо боље политичке односе - ту очито нешто не функционише", рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да је неопходно да Србија искористи све пољопривредне капацитете и да она буде замајац целе привреде, имајући у виду потенцијале, наслеђе и чињеницу да у Србији живе способни и вредни људи који се разумеју у пољопривреду.

"Од велике важности је да се у годинама пред нама направи општи регистар пољопривредног земљишта и да знамо где је земља и коме припада. То није једноставан процес, али председник треба да искористи легитимитет да покрене институције како би се тај посао урадио", рекао је Јеремић.

Неморално смањење пензија

Јеремић је нагласио да је потпуно неприхватљиво да се од грађана одузима оно што су деценијама стицали.

"Једна од првих ствари које намеравам да урадим када постанем председник је да покренем све што је у мојој моћи да се опозове неуставни, политички неприхватљив и неморалан закон о смањењу пензија из 2014. године", нагласио је Јеремић.

Јеремић у Парагама: Нећу дозволити да странци добијају земљиште без тендера

"Не може неко у цивилизованом свету да вам узме нешто што сте зарадили. Када је реч о пензијама пољопривредника и социјалним питањима везаним за село, сматрам да сва пољопривредна газдинства и све породице које се баве пољопривредом, морају бити социјално заштићени", указао је Јеремић.

Финансирање кампање

Упитан како финансира своју кампању и да ли је тачно да је за рад ЦИРСД-а добио два милиона долара од Катара, Јеремић је одговорио да би кандидати новац за финансирање кампање за председника Србије, по његовом дубоком уверењу, морали да обезбеде од извора из земље.

"То није законски наложено, али верујем да је то морална обавеза и да би сваки динар у кампањи, не само за председничку кампању, већ и за све друге, морао да буде из Србије. Ја се обавезујем да ће сва средства за кампању бити искључиво из Србије и у складу са законом који ту област регулише", рекао је Јеремић.

"Није истина да сам добио два милиона долара од Катара", нагласио је Јеремић. Упитан да ли заслужује другу шансу грађана, Јеремић је одговорио: "Ја се први пут кандидујем за изборе за председника и верујем да ћу овај први пут бити успешан".

Војна неутралност

Коментаришући наводе да се залагао за улазак у НАТО, Јеремић је рекао да је његов став о војној неутралности више него јасан и да ће бити записан у председничком програму:"Верујем да Србија треба да буде војно неутрална земља, и као министар спољних послова, што се може видети у документима и записницима Владе, залагао сам се за војну неутралност".

"Војна неутралност не треба да остане на политичкој декларацији. Земља која жели да буде војно неутрална мора у стратешком смислу да се посвети том питању. Данашња војна доктрина и безбедносни документи не садрже чињеницу да смо се определили за војну неутралност", рекао је Јеремић.

Погибија гардиста на Топчидеру

Одговарајући на питање око страдања гардиста у касарни Топчидер, Јеремић је рекао да као министар спољних послова Србије није био члан Савета за националну безбедност, али да зна да је од 2012. године на месту секретара тог тела Александар Вучић.
"У последњих пет година било је више него могуће учинити неки искорак по том питању да је постојала политичка воља", рекао је Јеремић.

Јеремић је рекао да је погибија гардиста у Топчидеру велика људска трагедија и да околности морају бити до краја истражене, наводећи да је, када су га надлежни органи позвали, он рекао шта зна о том случају.

"Чуди ме што се то није десило раније. Желим да се све околности у вези са овим случајем расветле", навео је Јеремић.
После сусрета са мештанима у Клубу задругара, Јеремић је посетио домаћинство Станка Попова где је разговарао са домаћином и његовим комшијама.