Јеремић разговарао са грађанима Параћина

25. јануар 2017. | Параћин

"Ова власт неће издржати пораз на председничким изборима. Тога су свесни и због тога расте нервоза у њиховим редовима", изјавио је вечерас у Параћину председник Центра за међународну сарадњу и одрживи развој (ЦИРСД) Вук Јеремић.

Јеремић разговарао са грађанима Параћина

"Сматрам да је потребно да страх и апатија, који тренутно владају овим друштвом, буду замењени новом енергијом. Сматрам да треба да изградимо друштво у коме влада закон и кога подупире солидарност, друштво у коме се поштује и подржава породица, друштво у коме је положај жена унапређен, друштво које стратешки промишља и гради своје путеве, индустрију, образовање, здравство и све друге кључне државне приоритете. За то нам је потребна нова енергија и нова памет", истакао је Јеремић.

Разговарајући о кључним проблемима и изазовима, и слушајући сугестије грађана пре него што објави председнички програм, Јеремић је од њих затражио подршку за стварање система из кога млади неће одлазити и бежати главом без обзира, а стари се неће стидети и осећати подређено и немоћно. "Власт каже да их је срамота колико нам је добро. Мене је срамота колико нам је лоше. Ви просудите којој сте позицији ближи", рекао је Јеремић.

"Сви проблеми могу да се реше уколико се крене од главе, јер добро знамо да сви проблеми почињу од главе. Глава у овој земљи је до скора био председник Србије. И биће поново", нагласио је Јеремић.

Неопходна реформа здравства

Јеремић разговарао са грађанима Параћина

Јеремић је рекао да ће здравство бити једна од најзначајнијих тачака његовог председничког програма, јер је једно од најважнијих предуслова за одрживост нације. "Без адекватног здравственог система и заштите - нема одрживе популационе политике. Наш здравствени систем је у изузетно тешком стању. По званичним статистикама ми смо међу последњима у Европи према квалитету здравствене заштите", рекао је Јеремић и навео да нам је потребно систематско сагледавање стања, како бисмо видели где треба да улажемо и шта треба да нам буде приоритет.

Вук Јеремић

Јеремић је нагласио да не треба само изаћи на конференцију за новинаре и прочитати листу жеља, без икаквог плана, стратегије и студије и само рећи "даћемо оволико милиона овде или онде". "Они немају намеру да те милионе дају. То ће бити исто онолико колико је кула Београда на води изграђено у 2016. години" , рекао је Јеремић.

Спречити одлазак младих

Јеремић је упозорио да се Србија суочава са одласком младих и образованих људи у иностранство, и да се то мора зауставити. "Не знам да ли знате, али прошле године је 60.000 младих и образованих људи напустило Србију, а у години пре тога 58.000. Данас је Србија, по званичним статистикама, друга земља на свету по одливу мозгова - од нас је једино гора Гвинеја Бисао", рекао је Јеремић.

Неопходна измена Закона о раду

Јеремић је истакао да је једно од кључних питања у Србији стварање услова да људи пристојно живе од свог рада.

"Уколико једна држава нема одговор на то питање, онда она нема никакву будућност. Један од значајнијих корака у мом програму биће измена Закона о раду. Закон из 2014. године није донео побољшање, већ само погоршање. Замишљен је да подстакне предузетништво, а није то омогућио. Тај Закон је погрешан и треба га мењати", нагласио је Јеремић.

Јеремић је рекао да званична статистика говори да је незапосленост у Србији смањена, али је указао да је власт променила методологију и сматра да је запослен свако ко ради барем један сат недељно за било какву надокнаду.

"Мислим да је то вређање интелигенције и достојанства запослених и незапослених грађана", поручио је Јеремић.

Образовање кључна тачка програма

"Просвета у Србији је маргинализована и понижена и то начином на који живе и на који су плаћени просветни радници, а понижена је културом у којој је звање могуће купити, у којој није неопходно радити, учити и зарадити диплому, и у којој се докторати преписују", рекао је Јеремић, указавши да ће образовање бити важна тачка његовог председничког програма, јер је оно елементарни предуслов опстанка и одрживости једне земље, друштва и нације.

Јеремић разговарао са грађанима Параћина

Радикали и напредњаци су исто

Упитан да ли има спремну одбрамбену стратегију од радикала и напредњака током кампање, Јеремић је рекао да је данас руководство радикала и напредњака у најближем савезништву и додао: "Они су као нокат и месо, раде врло блиско на остварењу заједничког циља - задржати Александра Вучића на позицији апсолутне моћи у Србији. И једни и други су изневерили људе који су за њих гласали."

"Они о мени могу само да лажу. Нећу себи дозволити да будем испровоциран и да ме било ко увуче у блато. Председник Србије не треба да буде ваљан по блату. Председник Србије треба да буде ујединитељ, а не неко ко дели народ", поручио је Јеремић.