Јеремић у Краљеву: Власт намерава да приватизује ЕПС

26. јануар 2017. | Краљево

Председник Центра за међународну сарадњу и одрживи развој (ЦИРСД) Вук Јеремић оценио је да је афера са децембарским рачунима за струју само једна од многих илустрација јавашлука и неодговорности актуелне власти и изразио забринутост да иза свега стоји намера да се ЕПС приватизује.

Јеремић у Краљеву: Власт намерава да приватизује ЕПС

"Уместо приватизације која се верујем спрема, неопходно је увођење професионалног, а не партијског и послушничког менаџмента који сада води то јавно предузеће. Уз поштовање према свима који се баве угоститељством, ипак поред свих електроинжењера и стручњака, није ред да најважније јавно предузеће воде власници печењара", рекао је Јеремић вечерас пред више од 500 Краљевчана.

Наглашавајући да као председник неће дозволити приватизацију ЕПС, Јеремић је рекао да је под чудним околностима изабран конзорцијум који се бави пописивањем бројила, јер су њихове услуге дупло скупље него што су биле раније.

"Потребно је пажљиво испитати ту јавну набавку. Одмах потом је дошла и прва афера са ценама струје за децембар, где су многи рачуни надувани 20, 30 и више одсто у односу на реално стање", рекао је Јеремић.

"У Србији је данас корупција распрострањена, а јавни сектор најбољи показатељ како се на неодговоран начин води држава", истакао је Јеремић.

Приоритети ауто-пут Појате-Прељина и аеродром "Морава"

Јеремић у Краљеву: Власт намерава да приватизује ЕПС

Разговарајући са Краљевчанима о кључним проблемима и изазовима, и слушајући њихове сугестије пре него што објави председнички програм, Јеремић је вечерас у Краљеву истакао да кроз овај град пролазе важни магистрални правци који су небезбедни и неуређени.

"Не видим због чега аутопут Појате-Прељина није највећи државни приоритет. Уместо тога државни приоритет је аутопут према Албанији. Не разумем ту логику и због чега правац према Албанији има већи значај од повезивања главних коридора у земљи", рекао је Јеремић. Он је додао да не зна чија је то идеја, као и да ли постоји студија о друштвено-економској користи таквог пројекта.

"Ако постоји, позивам Владу да је представи јавности, а ако не, занима ме како су до тога дошли. Верујем да таква ствар није могла да падне на памет некоме овде и да је то могла да буде само идеја неког од специјалних саветника Владе, на пример Тонија Блера", рекао је Јеремић.

Он је указао да ће, када постане председник, један од његових најважнијих задатака бити отварање аеродрома "Морава" у Лађевцима. "За разлику од оних који отварају семафор, ја ћу отворити аеродром", нагласио је Јеремић.

Напред у промене

Јеремић је рекао да Србија иде у погрешном правцу и да се налази на стрмоглавој странпутици. "Уколико заједно нешто не предузмемо живеће се све теже", поручио је Јеремић. Он је упозорио да је у току погубан тренд потпуне персонализације власти и државе. "Уколико тај тренд не буде заустављен овог пролећа, пред је нама тешко време".

"Позивам вас да искорачимо и станемо томе на пут на предстојећим председничким изборима, како бисмо нашој деци имали шта да оставимо осим опустошене земље", нагласио је Јеремић и додао да ће се власт служити свим средствима да до промена не дође.

Зауставити катастрофалне трендовe

Јеремић је указао да је резултат погрешне политике у Србији коју воде погрешни људи одлазак 60.000 младих и образованих људи из Србије прошле године, док је пројекција да ће ове године то бити 70.000. "Млади људи одлазе. Уз то, у Србији више људи умире него што се рађа. То је катастрофалан тренд. Уколико тај тренд не буде убрзо заустављен и преокренут, постаћемо земља без будућности", упозорио је Јеремић.

"Неопходно је донети директне законске мере које би поспешиле наталитет. Не бисмо били први који бисмо тако нешто урадили. Неке земље су биле у лошијој ситуацији и имале веће проблеме, али су успеле то да промене. Можемо и ми. Не треба да измишљамо топлу воду, треба само да погледамо и искористимо законска решења која постоје у неким европским земљама и Русији", рекао је Јеремић.