Јеремић у Бујановцу: Биће другог круга

1. март 2017. | Бујановац

"Ако се власт определи да председнички избори буду 2. априла, тиме шаље поруку да неће бити другог круга, јер су уверени да побеђују. Превариће се - биће другог круга. Нема начина, чак ни уз крађу коју планирају, да пребаце 50 одсто у првом кругу", истакао је председник Центра за међународну сарадњу и одрживи развој (ЦИРСД) Вук Јеремић и нагласио да ће власт бити побеђена на Ускрс, јер је дошао тренутак за промене.

"Још једном ће изнервирати пристојну и нормалну Србију која не би волела да на Ускрс, 16. априла, буде на изборним местима уместо код куће са породицом, на најрадоснији хришћански празник. То ће им се обити о главу. Сви ће изаћи на Ускрс и добићемо их", истакао је Јеремић у разговору са становницима Бујановца.

Јеремић је нагласио да власт спроводи жесток пропагандни притисак што на бираче, што на друге кандидате, шири страх и тера људе да скупљају сигурне гласове у јавним предузећима.

"На овим изборима највећи проблем је што је добрим делом Србије завладао страх и то је резултат врло смишљене, перфидне и агресивна политике чију кулминацију доживљавамо скупљањем сигурних гласова и свеобухватном злоупотребом државних ресурса са циљем потврђивања изборне победе и утврђивања апсолутистичке власти на још пет година", рекао је Јеремић.

"Ја се не плашим. Не бих се кандидовао и не бих одлучио да идем напред да се плашим. Не могу од вас да тражим да се не плашите, али могу да обећам да неће бити разлога за страх након што постанем председник", истакао је Јеремић.

Одговарајући на питања грађана, Јеремић је рекао да је расписивање избора у року од 30 дана у складу са законом, али постоје многе друге ствари које нису сасвим исправне, макар формално биле законите.

"Пре свега, мора да се скупи 10.000 потписа за кандидатуру. Ти потписи морају да буду оверени код нотара, који једини имају право да оверавају. Сви нотари су СНС-ови и то није тајна", рекао је Јеремић и истакао да је тај систем направљен тако да ће нотари прво да се баве потписима СНС-а, због чега ће опозиција изгубити неколико дана. "Ми заправо не говоримо о 30 дана кампање, већ мање", упозорио је Јеремић.

Јеремић је рекао да ће бити обезбеђена контрола сваког бирачког места и да власт неће моћи да се игра "бугарског воза" и да злоупотребљава бирачке спискове. "Добро смо се спремили, они нису паметнији, нити храбрији. Буду ли почели да краду то ће им бити последње, то вам обећавам", истакао је Јеремић.

Говорећи о ситуацији у Бујановцу, Јеремић је истакао да званична статистика показује да је незапосленост око 50 одсто, а вероватно је и већа од тога. "Када више од половине становништва не ради, стање није одрживо и пре или касније људи ће отићи. То мора да се спречи", поручио је Јеремић.

Јеремић је рекао да је у Бујановцу разговарао са женом која је до скора радила за 13.000 динара месечно, што је далеко од минималца, а заправо јој је исплаћивано 7.000 динара. "А наш премијер прича о суфициту у буџету у јануару, а ја му кажем – како те није срамота. Нормално да има суфицит када се закида радницима", нагласио је Јеремић.

"То је вредносно питање – да ли плаћаш или не плаћаш људе да могу достојанствено да живе. Да ли ти је то приоритет или су ти приоритет фиксације да се допаднеш некоме из иностранства? Ја разумем да су многи од њих жељни доказивања у иностранству, јер су имали периоде у животу у којима су им сва врата света била затворена. Онда су дошли на власт и почели странцима да деле шаком и капом", истакао је Јеремић.

"Допало им се када их по леђима тапше Бил Клинтон, да им саветник буде Тони Блер, а Ангела Меркел говори да је он најбољи ђак на Балкану. Допало им се то да ММФ с времена на време каже – Србија је у одличном стању. Људи, Србија је у очајном стању", закључио је Јеремић.