Јеремић: Нема веће вредности од народног јединства

27. јануар 2017. | Нови Сад

Председник Центра за међународну сарадњу и одрживи развој (ЦИРСД) Вук Јеремић вечерас је у Новом Саду, на Светосавској вечери коју је организовала Академија националног развоја, истакао да је најважнији завет који нам је оставио Свети Сава саборност и јединство о најважнијим питањима.

Јеремић: Нема веће вредности од народног јединства

"Свети Сава, који је мирио рођену браћу завађену у борби за власт, вероватно би нам поручио да нема веће вредности од народног јединства. Да је стварање подела у друштву, тражење жртвених јарчева и народних непријатеља - велика грешка и недржавничко делање", поручио је Јеремић у Светосавској беседи којој је присуствовао заједно са супругом Наташом.

"Онај који је у исто време био и отац нације и Европејац, и утемељивач српског националног идентитета и космополита, не би данас могао да разуме поделе на прву и другу, националну и грађанску Србију. Подсетио би нас да је Србија једна - можда мала, али довољно широка за све различите погледе и афинитете", рекао је Јеремић.

"Наш највећи просветитељ сигурно би нас опоменуо да је унижавање просвете и академских звања брзи пут у безнађе, као и измицање тла испод ногу сопственом народу", навео је Јеремић.

Затирање образовног система - велики грех

Он је указао да је задатак просвете да створи снажну заједницу слободних и самосталних личности, а не слабашну групу застрашених и од моћника зависних појединаца. "Затирање образовног система, чиме се људи полако али сигурно претварају у робове, велики је грех према своме отачеству", нагласио је Јеремић.

"Можда и најважније, са прекором би Свети Сава погледао све који су учинили да младост Србије масовно напушта своју отаџбину. Она то данас чини јер је види као брод без компаса, у који са свих страна улази вода. Наша дужност је да то зауставимо и младима понудимо извеснију и моралнију будућност", истакао је Јеремић.

Он је указао да је изазов наше генерације, као и свих оних пре нас, да проникне у свевременост поука Светог Саве, како бисмо остали на његовом путу - путу који ће народ и државу учинити постојаним и спремним за изазове модерног времена.

Борац против мрака и незнања

Јеремић је нагласио да би Свети Сава, који је ширио културу и светлост из зидина Жиче, од нас данас тражио да окренемо лице од свеприсутне простоте и баналности.

"Онај који је за оснивање самосталне државе и цркве добијао саглашења и признања на свим странама, и био уважаван од свих верских и земаљских ауторитета, био би забринут нашим данашњим неразумевањем света и сужавањем видика", рекао је Јеремић.

"Онај који нам је донео Законоправило, верујем да би се грозио над гажењем владавине права", указао је Јеремић. Он је посебно истакао улогу Светог Саве као највећег српског просветитеља - борца против мрака, незнања и празноверја.

"Али, не би њему данас пријале наше беседе и похвале, уколико не би биле праћене делањем по његовом узору. Он је одувек био, баш као и сада, више потребан нама, него ми њему", рекао је Јеремић.

"Његов народ данас је на не толико новим искушењима - притиснут споља, а збуњен изнутра. Традиција и култура му је од памтивека била ослонац, чију чврстину данас нажалост многи не осећају", навео је Јеремић.

Према његовим речима, од Светог Саве знамо да припадамо васељенској породици, али смо све мање сигурни да знамо где се налазимо и где нам је место.

"Однос васељенског и светског, које је Сава са лакоћом разрешио пре осам векова, поново нам се чини као сложена загонетка, која нас саплиће и међусобно дели. Просвета, којом нас је Сава увео у ред историјских и поштованих народа, данас се нажалост све чешће схвата као вишак и проблем који треба прагматично решити", истакао је Јеремић.

Не можемо живети у изолацији

Одговарајући на питања о школовању у иностранству, Јеремић је рекао да је важно створити могућности да се млади стручњаци дошколују у иностранству и да се потом врате у земљу.

"Не можете се затворити, изоловати и гајити наду да ћете тако изаћи на зелену грану", рекао је Јеремић.

"Треба помоћи нашим стручњацима да у иностранству стекну неопходна знања, али и да се након тога врате у земљу".
Упитан о важности очувања културног и националног идентитета, Јеремић је изнео уверење да је посвећивање том питању важно у сваком, па и у овом историјском периоду.

"У Европи данас свака нација и те како полаже на јачање свог културног и националног идентитета кроз просветитељство и државне мере. Онe то чине са јако добрим разлогом, знајући да будућност Европе као глобалног играча вероватно зависи од њене спремности да се дубље интегрише и уједини у економском смислу", рекао је Јеремић.

Он је указао да Европа расцепканих тржишта не може бити глобални актер у веку доминације Кине, САД-a и других великих играча. "Европа ће по свој прилици морати дубље да се интегрише и зато је свим народима који јој припадају важно да очувају сопствени идентитет, како се не би утопили у целину у оквиру које не би било оних који би заштитили њихове посебности и специфичне интересе", рекао је Јеремић.

На Светосавској вечери у амфитеатру новосадског Спенса хор новосадских студената извео је химну Светом Сави и песме "Знаш ли одакле си сине" и "Востани Сербие", а организатори су Јеремићу уручили књигу "Почеци модерне српске државе".