Јеремић у Крагујевцу: Вучић нема храбрости за ТВ дуел

1. фебруар 2017. | Крагујевац

Верујем да Александар Вучић неће одолети искушењу да се кандидује за председника и покушати да уз помоћ изборне крађе однесе победу, изјавио је вечерас у Крагујевцу председник Центра за међународну сарадњу и одрживи развој Вук Јеремић. Он је нагласио да Вучић неће имати храбрости да са њим изађе на ТВ дуел пре првог круга председничких избора, али ће на то бити принуђен између два изборна круга.

Јеремић у Крагујевцу: Вучић нема храбрости за ТВ дуел

"Једва чекам тај дуел са Александром Вучићем", рекао је Јеремић подсећајући да су Вучић и он последњи пут ТВ дуел имали 2012. године, непосредно пре председничких избора у Србији."Потпуно отворено сам му тада рекао у лице шта мислим о њему.

Подсетићу вас, рекао сам му: Не дао Бог да дођете на власт. Ако се то деси - издаћете све, као што сте издали Војислава Шешеља", рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да Вучић неће одолети да се кандидује, јер његова кандидатура и евентуална победа, коју мисли да може да оствари уз партијску војску, контролисање медија, уцене и ширење страха, представља најкраћи пут ка окончању процеса тоталног преузимања власти у држави. Јеремић је истакао да ће Вучића у ТВ дуелу између два изборна круга питати да ли је и кога издао, "а издао је све".

Говорећи о председнику Српске радикалне странке Војиславу Шешељу, Јеремић је рекао да му спочитавају да се плаши Шешеља и дуела са њим, али да он не жели да улази у конфликте и дуеле са Шешељем, који је уцењен човек.

Јеремић у Крагујевцу: Вучић нема храбрости за ТВ дуел

"Шешељ је човек трагичне судбине. Нећу да улазим у то колико је сам допринео томе да прође кроз оно што је прошао, али он је данас уцењен човек, нарушеног здравља, чија се судбина налази у рукама Александра Вучића - да ли ће или не бити послат назад у Хаг, из кога се вероватно никада не би вратио", рекао је Јеремић.

"Замислите шта се дешава у његовој глави, када зна да му судбина лежи у рукама човека који га је већ једном издао", истакао је Јеремић.

Идемо у погрешном и опасном правцу

Јеремић је рекао да су увећани децембарски рачуни за струју начин на који се остварује суфицит у буџету, којим се власт хвали у телевизијским дневницима и на насловним странима новина. "То је један од примера како се узима од грађана Србије. Ја се кандидујем да бих зауставио и спречио такву врсту понашања", нагласио је Јеремић.

Јеремић је уверен да Србија не само да иде у погрешном, већ и у опасном правцу и налази се на озбиљној раскрсници.

"Пред нама су председнички избори који су увек у Србији били пресудни и важни. Пред нама су два пута. Један пут је ка убрзаној и потпуној персонализацији власти и цементирању партијске државе а други пут ка повратку нормалности у јавни простор и новој шанси како би се изградила развијенија, праведнија и боља Србија, на достојанствен начин представљена у свету", рекао је Јеремић.

"Уверен сам да себи и нашој деци не можемо да приуштимо погрешан избор. Добро знате да све почиње из главе и да све промене долазе из главе. Ако вам је добро и ако се слажете да је срамота колико нам иде добро, ја нисам ваш кандидат. Мене је срамота колико нам је лоше", истакао је Јеремић.

Програм у интересу грађана

Јеремић је најавио да ће у наредних неколико дана пред грађане Србије изаћи са детаљним председничким програмом који ће покривати не само уставна овлашћења председника, која се тичу спољне политике, одбране и безбедности, већ и сва важна државна питања, попут економије, здравства, владавине права, просвете, културе, медија, слобода...

Он је рекао да ће му један од приоритета када постане председник бити спречавање притисака извршне власти на правосуђе. Јеремић се обавезао и да неће потписати ниједан закон за који сматра да није прошао адекватну и широку јавну расправу, и који није у интересу грађана и институција ове земље.

Јеремић у Крагујевцу: Вучић нема храбрости за ТВ дуел

Верујем да полако, али сигурно постајемо друштво обесправљене и јефтине радне снаге и да би се то променило потребно је предузети неколико корака, нагласио је Јеремић. Први корак је измена Закона о раду из 2014. којим су ограничена готово сва права радника. Јеремић је истакао да ће када постане председник сав свој утицај искористити да ван снаге стави неуставан и политички и морално неприхватљив закон о смањењу пензија.

"Ако буде потребно да скупљамо потписе, као што ћемо скупљати потписе за моју кандидатуру, скупљаћемо их како би се тај закон променио", поручио је Јеремић.

Јеремић је указао да се промашаји политике актуелне власти одлично виде у Крагујевцу, граду са богатом традицијом, који је представљао индустријско срце Србије и бивше Југославије. "Крагујевац је 2012. добио и председника. У свакој земљи у свету када буде изабран из неког града у том граду почиње период ренесансе. Ренесанса још није почела. Почињемо је данас", нагласио је Јеремић.

Он је истакао да се Крагујевац налази у срцу Србије и близу важних стратешких праваца и коридора, који нису завршени што угрожава развој економије у центру Шумадије. "То је разлог због којег се у ФИАТ-у не производи нови модел аутомобила".

Пре разговора у Позоришту за децу, којем је присуствовало више стотина грађана, Јеремић је отворио канцеларију за комуникацију са грађанима у центру Крагујевца и посетио имање породице Тошић у селу Чумић.