Јеремић у Зајечару: Вештачко дизање тензија на Косову

2. фебруар 2017. | Зајечар

То што се у последњих неколико недеља дижу тензије око Косова јесте директна координација Хашима Тачија и Александра Вучића и то због предстојећих избора у Србији, оценио је вечерас председник Центра за међународну сарадњу и одрживи развој (ЦИРСД) Вук Јеремић, нагласивши да на тај начин економски проблеми покушавају да се замагле вештачким дизањем тензија.

Јеремић у Зајечару: Вештачко дизање тензија на Косову

"Када хоћете да замаглите оно што се дешава, а то је да незапосленост расте, без обзира на лажиране статистике, и да из ове земље десетине хиљада младих и радно способних људи бежи главом без обзира сваке године, онда пре председничких избора одлучите да направите тензију у вези са Косовом, мада не постоји ни један једини други разлог да се то дешава сада", рекао је Јеремић одговарајући на питања грађана Зајечара.

Јеремић је нагласио да је такав начин понашања већ познат на овим просторима, јер су то исто радили Слободан Милошевић и Фрањо Туђман деведесетих када су желели да учврсте своју власт на период од десет година, што се и догодило.

"У овом тренутку Тачи и Вучић желе да учврсте своју власт за наредних 10 година. Када су у Бриселу, здраве се и договарају иза затворених врата, а када се врате кућама држе драматичне састанке - у нашем случају премијер лети хеликоптером у Рашку и позива градоначелника са севера Покрајине на консултације", рекао је Јеремић.

"То је неодговорно и недржавничко понашање, праћено неодговорним и аматерским вођењем преговора у Бриселу, чији исход власт назива резултатом 5:0. Ако је 5:0 за нас на Косову питам се шта би било када би Албанци смањили на 5:1. То би била катастрофа", рекао је Јеремић.

Јеремић је, одговарајући на питања грађана, рекао да не зна одакле новац којим се плаћају страни саветници премијера, али да му је избор саветника више него проблематичан.

"Када имате саветнике као што је Тони Блер, не треба да вас чуди зашто нас премијер одлучи да оде у Америку и месец дана пре победе Доналда Трампа се активно укључи у кампању Хилари Клинтон", рекао је Јеремић.

"У септембру је наш премијер учествовао у њеној кампањи - са њеним мужем Билом Клинтоном и градоначелником Сребренице - што је морало да буде плаћено. Дакле, не само што је учествовао у кампањи већ је платио да би учествовао у кампањи Хилари Клинтон. Ко је то платио - да ли он, његов кум или нека компанија која заузврат добија у Србији земљу у закуп без тендера или неко четврти, на то питање не могу да вам одговорим, али да се спољна политика води аматерски и на некомпетентан начин - то вам потписујем", нагласио је Јеремић.

Јеремић је указао да Блерови савети не могу бити у интересу наше земље, јер је бивши британски премијер добро показао шта мисли о Србији 1999. године.

"Да ли ви мислите да је Блер своје мишљење о Србији променио од тренутка када нас је бомбардовао? Није. Е онда замислите шта сада саветује нашег премијера. Ако будем председник - неће више бити Блера у Србији, нити ће он више диктирати нашу политику - то могу да вам обећам", нагласио је Јеремић, разговарајући са грађанима Зајечара.

Не правим посланички клуб

Јеремић је одбацио медијске спекулације да "мешетари" по Скупштини Србије и прави посланички клуб. "То сервира режим у покушају да створи конфузију у редовима опозиције, да створи сумње, изазове сукобе. Напросто, ништа од тога није тачно - ја ни не покушавам да утичем на било ког посланика из актуелног сазива Народне скупштине", рекао је Јеремић.
Јеремић је истакао да ће Вучић бити кандидат власти за председника Србије "и то ће бити његова погрешна одлука, зато што ће изгубити изборе".

Он је оценио да је Вучић у страху да ће изгубити све и због тога жели да изврши потпуно преузимање власти и државе у свој приватни посед. "Њему јако смета Томислав Николић који га на месту председника свакодневно подсећа на то ко га је довео на власт", рекао је Јеремић.

Одлазак младих и бела куга су велики проблеми

Јеремић је указао да је бела куга велики проблем у Србији, и да је тај проблем неопходно решити у наредне три до четири године.

"То није само због тога што се мање људи рађа него што умире, већ и што млади људи масовно одлазе из земље. Из Србије годишње одлази 60.000 наших младих и радно способних суграђана и по томе смо нажалост међу најгорим земљама на свету. Земља ове величине то себи не може да приушти", упозорио је Јеремић.

Јеремић је као потпуно погрешан потез оценио одлуку државе да помогне лекарима и медицинском особљу да добију посао у Немачкој. "Као држава подстичемо одлазак стручних људи у здравству. Не само што им корупција не дозвољава да се овде професионално остваре и напредују, већ их држава активно подстиче да оду, користећи државне институције. То је потпуно погрешно", рекао је Јеремић.

Просвета - последња рупа на свирали овој власти

Јеремић је поновио да ће, када постане председник, ван снаге ставити неуставан, политички и морално неприхватљив Закон о смањењу пензија. "То је апсолутно нужно и неће бити тог ММФ-а и тог Тонија Блера који ће ме саветовати да урадим супротно", реко је Јеремић.

Јеремић у Зајечару: Вештачко дизање тензија на Косову

Јеремић је рекао да су култура и образовање последње рупе на свирали за ову власт која даје лични пример како се односити према учењу и просвети. "Данас је у Србији, у којој влада ова клика, образовање терет који треба прагматично решити. Треба ти докторат - препиши га, треба ти диплома - купи је", указао је Јеремић и нагласио да се овде посао добија партијском књижицом.

"Верујем да Србија иде у погрешном правцу и да заслужујемо и можемо много боље од овога. Зато сам одлучио да се кандидујем за председника Србије. Желим да своје знање, искуство и међународне контакте ставим вама на располагање", рекао је Јеремић грађанима Зајечара.

"Ови председнички избори су раскрсница, бирамо између два пута. Један води ка потпуној персонализацији власти и државе. Кренемо ли тим путем, ове несреће се нећемо решити у наредних 10 година. Други пут води ка повратку какве-такве нормалности у јавни простор и стварању нове прилике да се квалитетније и паметније повежемо са светом и отворимо нове шансе за грађане Србије", додао је Јеремић.

Он је указао да су кључни проблеми у Србији незапосленост, низак стандард и корупција која не дозвољава да добре иницијативе и идеје заживе, да се било чија способност вреднује и да се људи награде за свој труд.

Погрешна политика ове власти, нагласио је Јеремић, добро се види у Зајечару који има све природне предуслове да буде један од најразвијенијих крајева Србије, а није. Јеремић је истакао да Тимочка крајина има повољан географски положај, који се огледа у близини речних и друмских коридора, плодну земљу за све облике пољопривреде, богата је рудама и минералима и ако је исправно вођена може да буде један од примера за остатак земље.

Пре разговора са грађанима Зајечара, Јеремић је посетио домаћинства породице Крајњановић у селу Халово и Димитријевић у селу Трнавац.