Јеремић: Партијско запошљавање - рак-рана Србије

8. фебруар 2017. | Лозница

Дајем реч да ће борба против партијског запошљавања бити једна од првих мета коју намеравам да нападнем као председник Србије, изјавио је вечерас у Лозници председник ЦИРСД-а Вук Јеремић.

"То није бољка која је почела 2012. године. И претходне власти су од те бољке патиле, али заиста мислим да стање никада није било као што је сада. Данас практично не можеш да дођеш до посла ако немаш партијску везу. То је рак рана ове земље и то морамо да променимо", истакао је Јеремић пред више од 200 Лозничана.

Јеремић: Партијско запошљавање - рак-рана Србије

Он је истакао да се за председника кандидује како би стао на пут овој погубној власти и нагласио да није страначки кандидат, већ кандидат грађана. "Верујем да ће 10.000 грађана ставити потпис на моју кандидатуру", рекао је Јеремић.

"Позивам све који желе да дође да промена и до поштеног изборног процеса да подрже моју кандидатуру. Не дајем никаква обећања осим оних које дајем грађанима Србије", рекао је Јеремић.

Он је навео да у Србији постоји преко 8.000 бирачких места и да "на оном месту на коме нисте присутни и које не покријете тако да неко не може бити поткупљен, преварен, уплашен или отеран можете рачунати да ће сви гласови "припасти" Српској напредној странци".

Испунити обећања

Јеремић је истакао да све почиње из главе, да дубоко верује да је судбина у нашим рукама и да можемо да променимо ствари у Србији набоље.

"Сетите се 2012. била је тада друга власт, која је изгледала много јако и изгледало је као да ће да траје читаву вечност и онда се све променило у једном једином дану, зато што су људи казнили неиспуњавање обећања", рекао је Јеремић. "Дошао је тренутак да размислимо да ли су сва очекивања и обећања испуњена након 2012. године. Моје мишљење је да нису и да треба казнити оне који нису своја обећања испунили, а после тога и ако неки други не испуне обећања, треба казнити и њих".

Огољени бандитизам

Јеремић је нагласио да је рушење у Савамали чин огољеног бандитизма, који може да се догоди у сваком граду у Србији, уколико се овај случај не реши. Он је рекао да је једино у чему се слаже са премијером Александром Вучићем да су рушење извршили комплетни идиоти.

"Постављам питање како је могуће да готово годину дана касније нико није оптужен, а камоли осуђен за један такав чин бандитизма у центру престонице ове земље", истакао је Јеремић.

ЕУ је у озбиљној кризи

Јеремић је истакао да се Европска унија налази у кризи и да је једна од последица те кризе успоравање процеса проширења. "Верујем да ће све земље Западног Балкана које имају аспирацију да приступе ЕУ бити жртве те кризе. Упркос томе, сматрам да је овај народ заслужио да живи по европским стандардима".

"Као председник, залагаћу се за наставак преговора са ЕУ и промене у земљи како бисмо достигли европске стандарде".

Јеремић је рекао да би питање признања независности Косова склонио са стола. "Косово се не може признати ни под каквим околностима. Као министар спољних послова сам већину свог мандата посветио одбрани наших интереса на Косову. Ја своје мишљење о Косову нисам променио", рекао је Јеремић.

Јеремић: Партијско запошљавање - рак-рана Србије

Он је истакао да су посебне и специјалне везе са Републиком Српском природно стање ствари, као и јасно дефинисане Дејтонским споразумом, да је то један од темеља стабилности Балкана, те да као председник неће дозволити његову разградњу.

"Као председник који ће водити рачуна о нашим сународницима у региону, бавићу се тим односима, баш као што сам се бавио и када сам био министар спољних послова", изјавио је Јеремић.

Образовање - централна тачка програма

Јеремић је изнео уверење да је просвета маргинализована и понижена до мере до које никада није била и да се знање у Србији недовољно вреднује и поштује. "Власт каже да нам иде лоше јер немамо дуално образовање. Ја мислим да нам лоше иде јер немамо образовану власт", рекао је Јеремић.

Он је нагласио да је образовање једно од централних тачака његовог програма. "Неопходно је да образовање рефлектује потребу да учврстимо свој идентитет као народ и да се у трансформисаној економији 21. века омогући да Србија буде компетентна на глобалном тржишту".

"Мислим да фокус не треба да буде на нижем, већ на вишем образовању, јер ће 21. век бити век у коме ће доминантна економија бити економија знања", рекао је Јеремић. "Као председник потрудићу се да просвети вратим интегритет, достојанство и централно место у култури и идентитету једног народа".

Јеремић је указао да су незапосленост, низак стандард и чињеница да сваке године десетине хиљада младих и радно способних одлази из земље - кључни проблеми.

"Када се то споји са чињеницом да више људи умире него што се рађа, долазимо до катастрофалне статистике. Уколико наставимо да идемо у том правцу бојим се да ћемо постати земља без будућности", упозорио је Јеремић.

Јеремић: Партијско запошљавање - рак-рана Србије

Јеремић је рекао да су у лозничком крају постојале фабрике које су запошљавале више од десет хиљада људи и да су се производи одавде извозили у свет.

"Компетентна и образована власт и те тако може да помогне да нам буде боље - отварањем нових или старих, заборављених тржишта и да створи услове да овде поново свако има право и прилику да ради и заради за пристојан живот", истакао је Јеремић.

Јеремић је истакао да је Лозница последње место које посећује пре него што представи председнички програм који ће садржати више од 60 мера за побољшање живота грађана. Председник ЦИРСД-а је 15. јануара започео разговоре са грађанима о конкретним решењима за кључне проблеме и изазове Србије, слушајући њихове сугестије и предлоге пре него што изађе са председничким програмом.