Јовановић: Грађани масовно подржавају Јеремића

8. март 2017. | Београд

Никола Јовановић, портпарол Тима Вука Јеремића, изјавио је данас да процес прикупљања потписа за председнички кандидатуру иде добро и да је већ премашен законом прописан минимум, што показује да се грађани ослобађају страха, желе промене и масовно подржавају Јеремића.


 
Јовановић је оценио да су бројне нерегуларности у изборном процесу доказ слабости, а не снаге режима јер су свесни да не могу да победе у првом кругу и боје се другог који ће бити референдум о томе како се живи у Србији.
 
„Те нерегуларности нас неће омести у томе да постигнемо одличан изборни резултат, али показују значајну несигурност и нервозу режима који је већ сада свестан да ће одлука о новом председнику бити донета у другом другу где ће представник режима Александар Вучић бити заједно за представником промена на боље Вуком Јеремићем“, истакао је Јовановић.
 
„Ови избори, а нарочито други круг биће референдум о томе да ли грађани живе добро, да ли су задовољни у ком правцу иде земља и режим је свестан да нема већину, да је већина грађана за промене. То је разлог зашто су пре расписивања почели са нерегуларностима и озбиљним кршењима изборне утакмице“, упозорио је Јовановић.
 
Говорећи о нерегуларностима, Јовановић је истакао да је председница Скупштине Србије Маја Гојковић без законског основа, по Вучићевом диктату, суспендовала рад парламента, са циљем да се онемогући расправа и спречи формирање надзорног парламентарног тела за праћење избора.
 
„Поставља се логично питање - зашто режим не жели да Народна скупштина прати изборе. Шта има да крију? Док криминализују опозицију и тврде да опозиција има резервни план онемогућавају државним институцијама да прате изборе“, рекао је Јовановић.
 
Он је истакао и да је ово вероватно први пут да председник парламента није позвао званично посматрачку мисију ОЕБС да прати изборе и указао да је ОЕБС о завршном извештају навео бројне неправилности изборног процеса и донео препоруке како да се исправе до наредних избора.
 
„Режим не само да није усвоји ниједну од препоруке већ није позвао ОЕБС да прати изборе. Једна од главних критика ОЕБС-а била је да су кандидати СНС несразмерно заступљени у медијима и да користе своје државне и јавне функције у политиканске сврхе“, нагласио је Јовановић.
 

„Одговор режима видели смо пре два дана када је Вучић позван у телевизијску емисију као премијер, тако је био најављен, и два сата обраћања је посветио искључиво председничкој кампању, а од тога сат времена је блатио и критиковао нашег кандидата Вука Јеремића. Уколико већ сат времена има потребу да се обраћа Вуку Јеремићу, зашто не одвоји макар пола сата да му у лице каже шта има од примедби, критика и оптужби у ТВ дуелу који ми тражимо дуже време“, рекао је Јовановић.
 
„Понављамо захтев да Вучић испуни још једно од лажних обећања које је дао и да поднесе оставку на место премијера када буде кандидат за председника и тиме престане да јавне и државне ресурсе користи у сврхе кампање пошто је то противзаконито, противуставно и неморално“, поручио је Јовановић.
 
Јовановић је указао и да је Регулаторно тело за електронске медије донело одлуку да неће по службеној дужности пратити заступљеност кандидата у електронским медијима. Он је нагласио и да је Републичка изборна комисија тренутно у нелегалном саставу, јер је од 34 члана, 21 долази из редова странака које су најавиле подршку Вучићу, иако по закону ниједна странка или коалиција не може имати више од половине чланова РИК-а.
 
„Све ове нерегуларности су доказ слабости, а не снаге режима. Они су свесни да не могу да победе у првом кругу и боје се другог круга који ће бити референдум о животу у Србији“, закључио је Јовановић.