Јеремић поднео кандидатуру Републичкој изборној комисији

9. март 2017. | Београд

Кандидујем се због тога што сматрам да заслужујемо, можемо и морамо боље, кандидујем се због тога да бисмо поново имали шансу, кандидујем се јер је потребно променити овај систем који је престао да ради у интересу грађана, изјавио је данас Вук Јеремић који је Републичкој изборној комисији предао кандидатуру за председника Србије коју је потписима подржало више од 15.000 грађана.

Предаји су присуствовали Вук Јеремић, представница  Новог удружења пензионера Србије Драгица Минић, председник удружења "Слога" Жељко Веселиновић, и Владимир Марковић коме је срушено више објеката у београдском насељу Савамала, у ноћи између 24. и 25. априла прошле године.

У изјави новинарима после предаје кандидатуре, Јеремић је нагласио да му је велико задовољство што кандидатуру предаје на посебан дан, 9. март, дан који симболизује наше поделе и унутрашње сукобе, чије последице осећамо и данас.

„Никада се више не сме дозволити да будемо окренути једни против других, никада се више не сме дозволити да власт злоупотребљава државне ресурсе у одбрану своје позиције. Некада, пре четврт века, то су били тенкови, данас су то средства јавних предузећа“, рекао је Јеремић.

„Кандидујем се да бих променио систем који је давно престао да ради у интересу грађана. Заједно са кандидатуром излазим са детаљним председничким програмом који садржи 70 конкретних мера које сматрам да треба да спроведемо у дело како бисмо живели боље и како бисмо вратили достојанство народу и држави“, рекао је Јеремић.

Он је нагласио да су са њим кандидатуру поднели обични људи који живе обичним животом у условима који су из дана у дан све мање подношљиви. „Није живот оно о чему се прича на Копаонику, све је већи јаз између елите и обичног човека. Због тога се ја данас кандидујем“.

„Захвалан сам младима који су ме подржали, који заслужују прилику да се остваре. Захвалан сам обесправљеним радницима, пензионерима. Захвалан сам онима чије су објекте фантоми рушили у Савамали. Њима сам посебно захвалан што су данас овде са нама“, истакао је Јеремић.

Одговарајући на питање новинара о контроли изборног процеса, Јеремић је нагласио да је важно учинити све како би се одбранио интегритет изборног процеса, јер има много тога што указује на неправилности. „Најважније је да гласови грађана буду на адекватан начин пребројани и да се изборна воља ни на који начин не доведе у питање“, истакао је Јеремић.

Упитан како коментарише изјаву прослављеног кошаркашког тренера Душана Дуде Ивковића о томе да га није подржао "јер планира да крадуцка са Велимиром Илићем", Јеремић је одговорио: „Ја веома поштујем Дуду Ивковића и из поштовања које имам према њему не бих то коментарисао“.

На питање зашто је изабрао 9. март као дан за подношење кандидатуре, Јеремић је нагласио да поделе и сукоби који се везују за овај датум више никада не смеју да се понове. „Више никада не бисмо смели да будемо окренути једни против других. Сматрам да нам је потребно државно и народно јединство и ја ћу се као председник понашати тако да не делим грађане, већ да будемо јединствени. Више не смемо да дозволимо себи да се делимо“, истакао је Јеремић.

„Грађане позивам да гласају онако како се осећају. Они који сматрају да заслужују боље, да Србија може боље и да мора нешто да се учини како би то постала реалност треба да изађу на изборе. Свако ко не изађе на изборе даје свој глас за наставак овога што имамо. Сматрам да можемо и морамо боље“, закључио је Јеремић.