Јеремић у Јагодини: Вучић нас рекламира као земљу јефтине радне снаге

9. март 2017. | Јагодина

Приликом обиласка Поморавског округа Вук Јеремић је изјавио да премијер Александар Вучић Србију инвеститорима рекламира као земљу малих плата и јефтине радне снаге и нагласио да ће, када он постане председник, свако моћи пристојно да живи од свог рада.

„Премијер је на Копаонику говорио да живимо у златном добу. Каже да је одлична вест што је Румунија одлучила да повећа плате, јер ће сада инвеститори долазиити код нас. Ја се не слажем са таквoм врстом приступа. Плате треба да буду веће“, нагласио је Јеремић.

„Ово нису празна и улудо дата обећања. Мислим да је буџет и јавну потрошњу могуће структурирати тако да се не јуре критеријуми ММФ и да се заустави черупање и пљачка јавних предузећа и државних ресурса од привилегованих партнера Александра Вучића, на челу са његовим братом и кумом“, рекао је Јеремић.

Јеремић је указао да су у Србији у страху чак и они који су на власти, и то је вид диктатуре који је заснован на томе да свако мора да се плаши, укључујући и оне који су блиски фараону.

„Многи од оних који су на власти, што у локалној, што у републичкој, имају дебеле досијее у фиокама и због тога ћуте, кличу великом вођи и онда неко кога немају у фиоци поквари цео систем. То сам ја. Ја немам чега да се плашим“, истакао је Јеремић.

Јеремић је нагласио да, уколико Вучић победи, Закон о пореклу имовине неће бит донет. „Уколико би био донет Закон о пореклу имовине, он и његова породица не би могли да преживе на слободи“.

„Закон о пореклу имовине биће усвојен за време мог мандата ако ме изаберете за председника. То вам обећавам. А онда ћемо кренути да га примењујемо, али не селективно, као што у Србији постоји селективна правда“, рекао је Јеремић. Он је подсетио да је ова власт обећала да ће испитати сумњиве приватизације, али се то није догодило јер је десна рука премијера Синиша Мали, градоначелник Београда, приватизације оперативно спроводио у дело.

Вучић не сме на ТВ дуел

Јеремић је нагласио да ће сваки дан позивати Вучића на ТВ дуел, али да не верује да ће премијер пристати. „Тај разговор ће помоћи људима да се определе за кога да гласају“, рекао је Јеремић.

Јеремић је указао да је 2012. плата у Србији била већа него данас, а трошкови живота мањи. „Ту престају све приче о БДП-у, о ММФ-у, стопама раста. Сада имате мање пара, а све је скупље. Не видим релевантнији начин да видите ли вам је у животу добро или није“.


У оквиру посете Поморавском округу Јеремић је у обраћању мештанима Рековца поручио да пољопривреда мора бити окосница привредног развоја ове земље. „Светска потражња за храном расте и сви који производе више хране него што потроше форсирају њену производњу, јер је то сигуран посао. Колико год хране произведеш, можеш да продаш“, рекао је Јеремић.

„Идеја ове власти је да пољопривреду гурне у руке домаћим тајкунима и страним предузећима који производе храну, а они узимају рекет. Они хоће да храну производе тајкуни и странци, а не наш сељак“, истакао је Јеремић.