Јеремић представио програм "Србија може боље"

13. фебруар 2017. | Београд

Председник Центра за међународну сарадњу и одрживи развој (ЦИРСД) Вук Јеремић представио је вечерас програм "Србија може боље". Програмом, који је представљен пред више од 500 људи у Дому омладине Београда, предвиђено је 60 решења за највеће проблеме са којима се Србија суочава. Питања о председничком програму Јеремићу су постављали социолози Слободан Антонић и Јово Бакић и новинари Антонела Риха и Бошко Јакшић. Програм је представљен у пет целина, спољни послови и безбедност, економија, просвета и култура, здравство и социјална политика и владавина права и државна администрација.

Јеремић представио програм "Србија може боље"

"Ја заиста верујем да ћу победити на председничким изборима. Не бих се кандидовао на изборима да не верујем да ћу победити. Председнички избори су раскрсница и вододелница са које воде два пута. Један пут води ка убрзаној, тоталној персонализацији власти и државе и цементирању партијске власти на период од пет година. Други пут води ка уношењу нормалности и елементарне пристојности у јавни простор и верујем новој шанси за све нас заједно", рекао је Јеремић.

"Уколико власт буде однела победу на овим изборима, сасвим сигурно неће бити померена у наредних пет година, а са ресурсима које има и спремношћу да их злоупотребљава редовно, на свим изборима ће се служити злоупотребама, манипулацијом и ангажовањем делова опозиције, што ће довести до тога да до промена неће доћи у наредних пет година", истакао је Јеремић.

Уколико им не станемо на пут на овим председничким изборима, неће бити никакве промене у наредних пет година. То ће бити пет година пакла са несагледивим последицама по ову земљу", рекао је Јеремић.

Јеремић је указао да се сваки пут у историји вишестраначја у Србији власт мењала на председничким изборима. "Искуство је такво да ниједна власт није издржала пораз на председничким изборима, неће ни ова. То вам гарантујем", поручио је Јеремић.

Владавина права и државна администрација

Јеремић је нагласио да је промена Устава изузетно важна тема и да ће бити промене највишег правног акта, али није желео да спекулише да ли ће то бити у непосредној или нешто даљој будућности. "Када буде отворено питање промене Устава то ће бити прилика да се у њега уврсти војна неутралност, како би то престала да буде дневно политичка тема. Као председник ћу се заложити да преамбула да је Косово саставни део Србије остане у Уставу". Јеремић је нагласио да је потребно отварање питања промене изборног система јер овај подстиче партократију и подаништво у оквиру политичких странака.

Јеремић је упитао о каквој владавини права је могуће причати у Србији ако су држава или њени елементи у чврстом загрљају организованог криминала. Он је нагласио да је случај Савамала симбол рушење правне државе. "То је апсолутно немогуће бранити ни по једном рационалном и часном критеријуму", рекао је Јеремић.

"Уколико до дана моје заклетве не буде осумњичених за Савамалу, а данас има најмање један, прва ствар коју ћу тражити је да министар полиције или неко њему надређен због тога поднесе оставку", рекао је Јеремић. Он је напоменуо да премијер Србије Александар Вучић када му неко спомене Савамалу говори о удару на државу од стране унутрашњих непријатеља. "Ако ме народ изабере за председника неће ваљда за већину народа рећи да су државни непријатељи. Имате шансу да се о томе изјасните на председничким изборима", истакао је Јеремић.

Спољна и безбедносна политика

Одговарајући на питање о косовској политици, Јеремић је нагласио да не жали ни за једном једином ствари коју је урадио док је био министар спољних послова и да се трудио да буде више него отворен у политици за коју се залагао. "Није дошло до промена у мојим уверењима", нагласио је Јеремић.

Говорећи о бриселским споразумима, Јеремић је рекао да су они, као и кумановски, добрим делом заживели, тако да је све оно што је непогодно за нашу страну спроведено у дело. "Јако је тешко говорити о повлачењу оних ствари које су се десиле, али мислим да је власт била некомпетентна у преговорима јер је чињеница да је направљено јако много уступака, а заузврат је добијено јако мало", истакао је Јеремић. Он је указао да је власт уступке добијала на другој страни "а то је добијање прећутне сагласности Запада за спровођење политичке репресије у земљи".

Јеремић је истакао да треба наставити процес приступања Европској унији, али врло пажљиво због институционалне револуције која се тренутно дешава унутар саме Уније. "Криза ЕУ не сме бити изговор за недостизање европских стандарда и изградњу европског друштва", рекао је Јеремић.

Јеремић представио програм "Србија може боље"

Јеремић је истакао неопходност уврштавања војне неутралности Србије у војну доктрину и нови концепт стратешке безбедности, јер ово питање не може остати питање парола и политизације. "Сматрам да би Србија била безбеднија као војно неутрална земља, него да се придружи било ком савезу", оценио је Јеремић.

Економија

Јеремић је нагласио да су ниски стандард и незапосленост вероватно највећи проблеми са којима се Србија суочава, и указао на проблем партијског запошљавања. "То је рак-рана Србије. Ја не памтим да је било власти која није боловала од те бољке партијског запошљавања, али данас је оно попримило размере до сада незабележене епидемије и морамо пронаћи начин да се са тим обрачунамо".

Јеремић је истакао да председник има значајну улогу у проналажењу стратешких партнера и отварању нових иностраних тржишта за српску привреду. Он је нагласио и да се залаже за једнак третман домаћих и страних инвеститора.

Он је указао да је кардинална корупција у ЕПС-у отварање пута ка приватизацији тог јавног предузећа. "Ако будем председник обавезујем се да нећу потписати закон о приватизацији ЕПС, макар то значило и мој опозив у Народној скупштини", рекао је Јеремић.

Просвета и култура

Јеремић је нагласио да је поред повећања буџетских издатака за просвету потребно вратити достојанство просветним радницима, али не само већим платама, већ и тиме што ће се физички или вербални напад на њих третирати као напад на службено лице.

"Не сматрам да се Србија налази у незавидној позицији зато што немамо дуално образовање, већ зато што немамо образовану власт", нагласио је Јеремић.

Говорећи о конкретним мерама за које се залаже, Јеремић је рекао да ће инсистирати на доношењу закона о кажњавању академске преваре, што обухвата куповину диплома и преписивање доктората.

"Део тог закона ће бити да они који су ухваћени у академској превари, куповини диплома или преписивању доктората, неће моћи да се запосле у државној управи. То ће оставити доста празних места у јавној управи, али и у самој Влади", истакао је Јеремић.

Здравство и социјална заштита

Јеремић је нагласио да у вредносном смислу нема важније ствари од здравља једне нације. "Ми данас имамо здравствени систем који је међу последњима у Европи по свим параметрима. Свеобухватна реформа здравства ће бити мој приоритет без обзира на овлашћења, јер реформа здравственог система мора бити покренута", истакао је Јеремић.

Он је нагласио важност улагања у превенцију и примарну здравствену заштиту, јер се тако постижу огромне уштеде пошто је спречавање далеко јефтиније од лечења.

"Наш здравствени и социјални систем може бити одржив. Ја сам идеје ставио на дискусију и потребна је широка јавна дебата о свим питањима. Намеравам да ми здравство буде председничка тема и надам се да ћу имати вашу подршку", рекао је Јеремић.

Јеремић представио програм "Србија може боље"