Злоупотреба државних органа против политичких неистомишљеника

10. март 2017. | Београд

Никола Јовановић, портпарол тима Вука Јеремића изјавио је да се Јеремићева изборна кампања финансира из домаћих извора међу којима нема тајкуна и да нема везе са Центром за међународну сарадњу и одрживи развој (ЦИРСД).

„Ми смо за изборну кампању, према закону, отворили посебан рачун, а цела прича о финансирању кампање и о финансирању ЦИРСД-а служи да спречи постављање кључног питања о томе да режим злоупотребљава медијске и финансијске ресурсе у своје страначке сврхе и изборне кампање”, рекао је Јовановић.

Он додаје да „Александар Вучић као премијер злоупотребљава државне ресурсе у својој кампањи", наводећи да „користи државне органе за прогон политичких неистомишљеника и председничког кандидата Вука Јеремића."

Јовановић каже да се „брутална злоупотреба државних органа против политичких неистомишљеника” огледа у томе што је пореска полиција целе прошле године испитивала прво финансије Вука Јеремића, а потом и ЦИРСД-а.

„Вук Јеремић се вратио у Београд, регистровао се као консултант и ту смо са групом еминентних бивших и актуелних министара, као и премијера из целог света, основали ЦИРСД. Регистровали смо се као центар у Београду и сав порез смо плаћали и плаћамо Србији”, каже Јовановић.

Портпарол Јеремићевог тима показао је документ Првог основног јавног тужилаштва у Београду који, како је рекао, потврђује да тужилаштво после годину дана истраге Јеремићевих финансија „није нашло никакав основ за било какво вођење поступка".

Јовановић оцењује да прича ту није могла да буде завршена, зато што је политички притисак морао да буде настављен.

„Народни посланик Маријан Ристичевић најавио је нове злоупотребе и у Народној скупштини у децембру прошле године најавио је слање пореске полиције овог пута у ЦИРСД”, каже Јовановић и додаје да је, две недеље после те најаве, пореска полиција без писаног налога дошла у ЦИРСД где су им сва документација, сви уговори и потврде о плаћеном порезу стављени на располагање.

После тога, подаци су процурели из Пореске управе, што се видело из објаве посланика Ристичевића на његовом Твитер налогу, где је изнео податке о финансирању ЦИРСД-а.

Адвокат Владимир Тодорић каже да је адвокатски тим ЦИРСД-а 6. марта поднео кривичну пријаву Вишем јавном тужилаштву у Београду против НН лица из пореске полиције због одавања службене тајне.

Он каже да су главној инспекторки пореске полиције Србије Нади Новосел указали на цурење података, на шта им је одговорено да подаци нису процурели из њихових редова и да немају намеру да покрећу поступке унутрашње контроле.

Адвокат Владимир Гајић, који је и један од сталних чланова Републичке изборне комисије, најављује да ће у року од наредних неколико дана изаћи с правним предлозима поводом тога што већину чланова РИК-а чине људи из коалиције око СНС-а, што је супротно члану 29 Закона о избору народних посланика према којем ниједна политичка странка не може имати више од половине чланова у сталном саставу РИК-а.