Јеремић у Горњем Милановцу: Вучићу Оскар за споредну улогу

19. фебруар 2017. | Горњи Милановац

Председник Центра за међународну сарадњу и одрживи развој (ЦИРСД) Вук Јеремић изјавио је вечерас у Горњем Милановцу да је премијер Србије Александар Вучић злоупотребио државне ресурсе да би снимио предизборни спот у авиону и нагласио да диктатори имају тенденцију да себе изједначавају са државом и народом.

Јеремић у Горњем Милановцу: Вучићу Оскар за споредну улогу

"Мене питају колико трошим на кампању. Па све што је потрошено до сада коштало је мање од изнајмљивања авиона, ако га је уопште платио. А можда га није платио, можда је Ер Србија натерана да му да авион, што је вероватно случај", истакао је Јеремић.

"Вучић глуми у споту, глуми на конференцијама за новинаре, глуми у влади. Он само глуми. Да му дамо Оскара за споредну улогу и да га пошаљемо у историју", рекао је Јеремић у разговору са грађанима Горњег Милановца.

Јеремић је рекао да се многи данас са злобом сећају и помињу ДОС и њега називају "досовским кандидатом", а "данас је много више људи из ДОС-а који су блиски сарадници Александра Вучића, него што их је у овој сали".

"Поменули сте Млађана Динкића. Његов шеф кабинета и десна рука данас је шеф кабинета Александра Вучића и његова десна рука. Ударна песница и идеолог Г17 Плус Зорана Михајловић, данас је потпредседница ове владе. Питате ме за приватизације у влади ДОС-а, тиме се бавио Синиша Мали који је градоначелник Београда и ударна песница не само Савамале", рекао је Јеремић.
 
Поводом Вучићеве изјаве "не дам им Србију, нису је ничим заслужили", Јеремић је рекао да сви диктатори имају тенденцију да изједначавају себе и своје интересе са државом и интересима народа.

Јеремић је додао да је уочи предстојећих председничких избора много важније питање, од свих која се дневно намећу јавности, да ли ће грађани гласати за Вучића или не.

"Бомбардују вас свим осталим питањима, покушавају да разводне ситуацију - да ли ће бити Тома или не, хоће ли бити парламентарних избора, хоће ли нека странка да подржи некога, хоће ли бити више кандидата. Вучић би тако да замагли чињеницу да су ови избори референдум, јер на референдуму губи. Ово је референдум", истакао је Јеремић.

Јеремић у Горњем Милановцу: Вучићу Оскар за споредну улогу

Пољопривредне мере нису пароле

Наглашавајући да у кампању креће из Јежевице код Чачка, села одакле потиче његова породица, Јеремић је нагласио да је опоравак пољопривреде једна од најважнијих тачака његовог председничког програма.

Он је као пример навео да Србија, иако има одличне политичке односе са Кином, у ту земљу извози робе у вредности од 20 милиона долара, док извоз Бугарске износи милијарду долара. "Ако неко може да ми објасни зашто је то тако и да ли је то нормално, ја бих то волео да чујем. Један од мојих приоритета биће да отворим тржишта широм света да би производи из Србије могли да се извозе", рекао је Јеремић. "Ова власт та врата није отворила. Ја хоћу", нагласио је он.

Наводећи да је једини будући кандидат за председника Србије који је изашао са конкретним програмом, Јеремић је рекао да су осим отварања нових тржишта, приоритети у привреди покретање јавних радова у домену инфраструктуре, што нису мегаломански пројекти, већ инфраструктура на локалном нивоу која је преко потребна у многим крајевима Србије, и реиндустријализација која подразумева довођење стратешких партнера.

Јеремић у Горњем Милановцу: Вучићу Оскар за споредну улогу

Јеремић је указао на неселективне мере штедње које су уведене сечењем плата и пензија, указујући да када људи немају да троше привреда не може да ради. "Не верујем у неолиберални економски концепт ММФ. Верујем да када неко има динар у џепу, који је спреман да потроши, може доћи до покретање привреде", рекао је Јеремић.

ЕПС претворен у машину за пљачку

Јеремић је указао да се уштеде могу остварити у јавним предузећима, али се мора престати са њиховом пљачком, черупањем и стављањем на кључна места људи који немају никакве квалификације да их воде.

"Најдраматичнији пример је ЕПС који је претворен у машину за пљачку", упозорио је Јеремић.

"Ако Александар Вучић буде изабран за председника, ЕПС ће бити приватизован. Могу да гарантујем да ако ја будем изабран, то се нипошто неће десити. Нећу потписати закон о приватизацији ЕПС макар то значило мој опозив са места председника Србије", истакао је Јеремић.