Јовановић: Отимање српске имовине на Космету

17. март 2017. | Београд

Никола Јовановић, портпарол тима Вука Јеремића, изјавио је данас да је премијер Србије Александар Вучић 15 дана ћутао о уредби којом је целокупна српска имовина на Космету отета и преписана тзв. Репблици Косово и нагласио да је награда за то био сусрет с немачком канцеларком Ангелом Меркел у Берлину.

Јовановић је на конференцији за новинаре тима Вука Јеремића рекао да је предаја српске имовине на Косову и Метохији почела 1. марта, када је тзв. косовска влада донела уредбу којом се имовина државе Србије и српских правних лица преписује на тзв. Републику Косово, а јавност је за њу сазнала 15. марта

„До сада нико није поставио кључно питање - зашто је српски премијер од 1. до 15. марта ћутао о уредби којом се целокупна српска имовина отима и преписује тзв. Републици Косово. То је суштинско питање, а одговор лежи у следећем. Вучић је на ту уредбу дао прећутну сагласност и хтео је да посету Ангели Меркел представи као велики спољнополитички успех и његову борбу за интересе Србије, док је заправо та посета била награда за његову подршку Републици Косово“, поручио је Јовановић.

Јовановић је оценио да је ово наставак погубне политике коју ова власт спроводи већ пет година, а то је да се национални ресурси препуштају странцима у замену за прећутну подршку репресији над сопственим народом.

„Знамо да је Небојша Стефановић још 2008. у америчкој амбасади политичком саветнику који одговара директно ЦИА-и гарантовао да ће Српска напредне странка решити питање Косова у првих пет година њихове власти, као што је Александар Вучић, у замену за прећутну подршку одређених фактора из иностранства на овим председничким изборима, обећао промену Устава и међудржавни споразум са Приштином“, рекао је Јовановић.

Јовановић је истакао да је Бриселским споразумом из 2013. године, који је несавесно и неодговорно преговаран, укинути сви српски закони на Косову и Метохији, укључујући и север покрајине, чиме је међународној заједници послата порука и косовским Албанцима да Србија напушта власт и своју имовину на Космету.

„Према проценама у последње две године цена опстанка ове власти предајом српске имовине на Косову и Метохији је 124 милијарде евра“, нагласио је Јовановић.

Јовановић је рекао да Вучић, иако то сада негира, још 2014. у експозеу најавио продају ЕПС-а, а у току је поступак за предају у концесију Аеродрома Београд, упркос противљењу српске јавности.

„Подсетићу вас да је у међудржавном споразуму са Уједињеним Арапским Емиратима режим обавезао државу да Арапима стави на располагање државну инфраструктуру, луке, аеродроме и пољопривредно земљиште без лицитације. То је програм ове власти у наредних пет година, ако победе“, закључио је Јовановић.

Заштитити приватну својину

На конференцији говорила је и народна посланица групе Дијана Вукомановић која је указала да је Народна скупштина самовољно суспендована због чега народни посланици користе сваки позив и прилику да се обрате медија и демонстрирају право на слободу мишљења и изражавања, због чега је прихватила позив Тима Вука Јеремића да се обрати јавности.

„Најновија догађања око отимачине државне имовине на Косову и Метохији показује намеру, која је до сада добро скривана од стране режима Александра Вучића, да тргује и државном и јавном имовином, али и приватном имовином грађана Србије“, упозорила је Вукомановић.

Вукомановић је рекла да је владајућа већина, предвођена Српском напредном странком, у последњим данима заседања парламента, донела аутентично тумачење којим се мења закон о експропријацији.

„Постаје очигледно да Александар Вучић намерава да својевољно тргује и одлучује не само о државној имовини, него исто тако и о приватној имовини, а крунски доказ за то је све оно што се дешавало у случају Савамале“, истакла је Вукомановић.

Вукомановић је указала да аутентично тумачење закона о експропријацији говори о намери да уколико није спроведен или покренут поступак експропријације приватне имовине у јавном интересу, њени власници неће имати право на било какву надокнаду, а поготово не тржишну.

„Ми упозоравамо да сваки грађанин Србије може очекивати да ће неко по својој дискреционој вољи одлучи да ли ће његову приватну својину прогласити добром од јавног интереса и покренути поступак за експропријацију“, рекла је Вукомановић.

СПС губи идентитет, идеологију и бираче

Упитана да прокоментарише чињеницу да њена бивша странка нема председничког кандидата, Вукомановић је рекла да Социјалистичка партија Србије први пут од настанка нема председничког кандидата.

„То је изненађење не само за мене, не само за вас, већ и за многе чланове, па и локалне функционере. То угрожава дугорочни опстанак СПС зато што она у савезништву и вазалном односу са Вучићевом странком губи идентитет, идеологији, а ови избори ће показати да губи и присталице и симпатизере“, истакла је Вукомановић.

Вукомановић је рекла да је лидер СПС Ивица Дачић затражио нешто без преседана од чланова странке да гласају за Александра Вучића. „То се не тражи од некога ко је искусан, то може да се тражи од некога ко је неискусан, нема идеологију и историју. Мислим да се чланство СПС неће одазвати на тај позив Ивице Дачића“, закључила је Вукомановић.