Јеремић за Фонет: Играм на победу

26. март 2017. | Фонет

Председнички избори биће референдум о томе да ли су грађани, пет година после промена, задовољни својим животом, изјавио је у предизборном интервјуу ФоНету председнички кандидат Вук Јеремић, истичући да се никада не би кандидовао да не верује да може да победи, уверен да ће кандидат владајуће коалиције Александар Вучић убудуће бити лидер опозиције.

Председнички избори биће референдум са врло једноставним питањима - да ли сте задовољни својим животом, да ли живите боље него пре пет година, да ли мислите да су обећања која су вам дата испуњена, да ли су очекивања која сте имали 2012. године, када сте гласали за промене, испуњена, објаснио је Јеремић.

Он мисли да нису и да има много више оних који се тако осећају, због чега и верује да ће Вучића победити у другом кругу.

Јеремић напомиње да ово, на неки начин, јесу избори за лидера опозиције и предвиђа да ће то бити Вучић.

Данас је питање само ко има највише капацитета да се супростави кандидату режима у другом кругу и ко има ту могућност да скупи подршку са свих страна и да, у политичком смислу, нокаутира Вучића у другом кругу, рекао је Јеремић, који мисли да је то управо он.

Јеремић најављује да ће бити председник Србије у којој "коначно почиње" да влада право и да се поштују закони, у којој више неће бити грађана првог и другог реда, на основу тога да ли су чланови владајуће странке или нису.

Он истиче да ће бити и председник Србије из које млади више неће одлазити и у којој ће бити могуће доћи до посла без партијске везе.

За истраживања јавног мњења, Јеремић тврди да не одражавају реално стање, већ да утичу на јавно мњење.

У супротном, не би било никаквог разлога за тако оштру кампању режима против мене, а сви ресурси се употребљавају, не бирају се средства и та кампања је усмерена искључиво на мене, оценио је Јеремић.

То је зато што и они јако добро разумеју да сам ја једини кандидат који има капацитет да победи Вучића у другом кругу, објаснио је Јеремић и предвидео да ће бити другог круга.

Упитан да ли су напади на њега последица оптужби које износи о премијеровом брату, Јеремић је одговорио да је Андреј Вучић један од најмоћнијих људи у Србији и један од главних организатора у Српској напредној странци (СНС), што га чини легитимном темом у кампањи.

Конкретне ствари за Андреја Вучића чувам за ТВ дуел, између два круга, са његовим братом Александром, најавио је Јеремић, који сматра да је Србија ауторитарно друштво.

Он је подсетио да је од почетка кампање за председника Србије једини кандидат који је отворено рекао да ће дати безрезервну и безусловну подршку било којем другом кандидату, истинском кандидату опозиције који би ушао у други круг против Вучића.

Немам заиста никакву калкулацију и зато немам задршку да тако нешто кажем. Мислим да је за жаљење што и неки други кандидати нису били спремни да се тако експлицитно поставе, али ја заиста немам никакве друге калкулације. Играм на победу, нагласио је Јеремић.

Поводом нагађања о евентуалном позиву на бојкот другог круга избора, у случају да кандидат "истинске опозиције" не прође, Јеремић је оценио да није реално да се то догоди.

Говорећи о будућем односу са Владом Србије, Јеремић је указао да је прилично скандалозно називати "звоцањем" оно што председник буде говорио, посебно када се зна да га је већински изабрао народ.

То би значило да народ звоца и мислим да то није примерен речник када се описује активност председника. Сматрам да би председник требало да буде активан и користи свој легитимитет и политичку снагу стечену гласовима грађана Србије, рекао је Јеремић.

На који начин ћу то чинити, рекао сам у свом председничком програму, истакао је Јеремић и напоменуо да је, за сада, једини кандидат, и да ће вероватно тако и остати, који је на ове изборе изашао са конкретним програмом у 70 тачака.

Када је реч о дијалогу са институцијама у Приштини, Јеремић сматра да је неопходно моментало престати са политиком преговарања којом се уступци дају "шаком и капом", а зазврат не добија ништа, осим дозволе међународне заједнице за наставак репресије над сопственим грађанима у сопственој земљи.

То је модалитет преговарања, даћемо вам све што тражите на Косову, али молим вас затворите очи да се понашамо онако како се понашамо - репресивно и свакако ван европских стандарда и према опозицији и према друштву, илустровао је Јеремић.

Он је оценио и да је регионална сарадња од огромног значаја, што ће постајати све очигледније у време када је Европска унија (ЕУ) прикључење региона "ставила на лед".

Економска и политичка криза у ЕУ, према речима Јеремића, имају за последицу малтене заустављање, али у сваком случају значајно усправање процеса проширења.

Мислим да ћемо бити у будућности далеко више упућени једни на друге, рекао је Јеремић, указујући да је то што Влада за овакав начин владавине добија похвале најбољи доказ да Европа сада не рачуна озбиљно на нас.

То не може бити европски начин. Ово нису европски стандарди и ако вас из Европе за то хвале, значи да Европа не намерава да вас интегрише, објаснио је Јеремић.

На констатацију да ЕУ, отварањем преговарачких поглавља са Србијом, управо жели њену трансформацију у европско друштво, Јеремић је узвратио да би теоретски то тако требало да буде, али да свако ко се окрене око себе схвата да Србија није достигла европске стандарде, посебно у владавини права.

Ако у земљи имате случај Савамале, ако је то европско друштво, онда можда ја не разумем шта то значи, нагласио је Јеремић.

Он је оценио да Вучић није испунио ниједно обећање које је дао и зато не би требало очекивати да ће испунити ни оно да више неће бити премијер, ако изгуби на председничким изборима.

Не знам зашто би то било прво које би испунио, а поготово што би то значило његов силазак са власти. Он није човек који је на тако нешто спреман, у то сам потпуно убеђен, предочио је Јеремић.

Он је најавио да ће, као председник, употребити свој легитимитет и политичку снагу да се одрже мир, стабилност и уставни поредак.

После председничких избора, неће бити ни немира, ни потреса, што покушавају да спочитају кандидатима опозиције. То свакако нећу дозволити, закључио је Јеремић.

Извор: ФОНЕТ