Подаци изборног штаба Вука Јеремића: Озбиљне нерегуларности на изборима

04. април 2017. | Београд

Никола Јовановић, портпарол Тима Вука Јеремића, изјавио је данас да је према подацима Јеремићевог изборног штаба до 17 часова на председничким изборима гласало 41,1 одсто бирача и нагласио да су се у протеклих пар сати нерегуларности и притисци, о којима је већ говорио, умножили тако да има основа да се говори о озбиљним повредама бирачке процедуре и озбиљним нерегуларностима на бирачким местима.

„Нерегуларности добијају размере епидемије, а пре свега се масовно злоупотребљава право да се гласа ван бирачког места“, нагласио је Јовановић. Он је навео и пример Пожаревца где председници бирачких одбора врше притисак на грађане.

„Многи грађани су приморани да на друштвене мреже, или у СНС штаб шаљу фотографије испуњеног гласачког листића заједно са личног картом или другим валидним личним документима“, рекао је Јовановић.

Јовановић је упозорио да на Косову притисци и варања добијају криминалне пропорције, јер се људи у колонама одводе на гласање, гласа се без личних докумената, а постоје случајеве да неки грађани гласају на више бирачких места.

„Можемо рећи да заиста бележимо озбиљне нерегуларности. Добра вест је да је на оне који су најподложнији притисцима су већ нажалост искоришћени и на њих је већ извршен притисак, тако да режим иако повећава притиске има мање могућности да их спроводи у дело. Позивам све бираче који нису искористили своје бирачко право да то учине слободно гласају и одбране изборну вољу и демократију“, закључио је Јовановић.