Јеремић: Свађе опозиције као борба за место на палуби Титаника

БЕОГРАД, 27. јуна - Председник Центра за међународну сарадњу и одрживи развој Вук Јеремић позвао је опозиционе странке на сарадњу, оценивши да поделе само иду у корист владајућег режима.

Јеремић је, гостујући на Телевизији Н1, за јесен најавио формирање политичке странке, која ће бити позиционирана на центру политичке сцене и открио да ће један од људи који ће подржати оснивање партије бити и угледни драмски писац Синиша Ковачевић.

“Оно што ћу кандидовати јесте да то буде странка политичког центра која ће се потрудити да се премосте поделе и јазови који постоје у овом друштву”, рекао је Јеремић и додао да је току писање програма и статута странке.

Он је навео да верује да ће у странци бити доста нових људи и да не бежи од тога да он не буде лидер те странке.

"Потребно је да се премосте јазови који постоје у друштву. 200.000 гласова које сам на изборима, под онаквим околностима, освојио, није мало. У сваком случају остајем на политичкој сцени и борићу се све док се неке ствари у овој држави не промене”, истакао је Јеремић.

Упитан о сарадњи опозиционих странака, Јеремић је казао да је та сарадња вероватнија на локалном нивоу и предстојећим београдским изборима, јер странке нису оптерећене темама и разликама које се тичу уласка у НАТО и европских интеграција.

"Разговарао сам са Јанковићем, Радуловићем и другима, сви који могу да буду мета режима, а то су мање-више сви из опозиције, сви су за постизање фер изборних условa. Не видим разлог зашто се не бисмо сложили, долазе београдски избори, и ту има тема у којима не постоје велике разлике", рекао је некадашњи шеф српске дипломатије.

Он је казао да би до окупљања требало да дође због обезбеђивања услова за слободне и поштене изборe, и да не види разлог за "гложење" опозиције.

“Верујем да сарадњу треба наставити уз узајамно поштовање разлика које постоје, јер постоји и много тога што нас повезује. Ако ништа друго, бар да се договоримо о колективном захтеву опозиције о изборним условима.

Будемо ли се међусобно саплитали и упирали прстом једни у друге, понављам - то је само избор бољег седишта на палуби Титаника", закључио је Јеремић.

Он је изразио спремност да са свима разговара, уз један услов.

“Једино је важно да се обавежу да неће сарађивати са Вучићем након предстојећих београдских избора, то је црвена линија", објаснио је председник ЦИРСД.

Говорећи о новој Влади Србије и мандатарки Ани Брнабић, Јеремић је навео да је обесхрабрујуће ако је она сама бирала својх кабинет, али и ако није то она учинила.

- Ако је тачно да ће Вулин бити нови министар одбране, ако је то одлука Ане Брнабић, онда је обесхрабрујуће, а ако није, него је то одлука неког другог, и то је обесхрабрујуће јер је то путоказ према томе како ће функционисати Влада и говори да премијерка неће бити централна фигура на политичкој сцени што предвиђа Устав - рекао је Јеремић.

Бивши министaр спољних послова казао је да је формирање Министарства за европске интеграције само "димна завеса" и стварање привида да убрзање на том путу долази.