За успешнију, праведнију и развијенију Србију!

16. јануар 2017. | Београд

"Овај систем треба да се мења под хитно, пре него што буде прекасно. Због тога су председнички избори толико важни. Нови председник треба да буде покретач промена на боље, градитељ народног јединства и достојни представник Србије у свету", изјавио је данас председник Центра за међународну сарадњу и одрживи развој (ЦИРСД) Вук Јеремић.

За успешнију, праведнију и развијенију Србију!

"Бићу кандидат новог, а не очувања оваквог система. Позивам вас да заједно градимо једну другачију - успешнију, праведнију и развијенију Србију", нагласио је Јеремић у разговору са грађанима у препуној сали Шабачког позоришта.

Јеремић је истакао да ће као председник захтевати укидање закона о смањивању пензија, измену закона о раду из 2014. години и залагати и за више инвестиција у производњу и инфрастуктуру, већу личну потрошњу и отварање нових тржишта за домаћу привреду.

"Радићу на отварању квалитетних и добро плаћених радних места, за долазак инвеститора који доносе сопствени капитал, знање и технологије. Заговараћу једноставне, јасне, фер и једнаке услове за пословање свих, без обзира на порекло, страначку припадност или степен блискости са влашћу", рекао је Јеремић.

Он је истакао да ће бити председник који подстиче домаћу привреду и доводи инвеститоре са новим технологијама и високом радном етиком.

Шабац, напоменуо је Јеремић, има индустријско наслеђе, велику индустријску зону и квалитетне људе - то су велики адути које ова власт не зна, или неће да искористи и овде најбоље можемо видети промашеност актуелне политике јер би грађани у овој плодној равници морали достојанствено и квалитетно живети од производње хране.

За успешнију, праведнију и развијенију Србију!

"Истовремено, ту су способни и радни људи који су - у не тако давној прошлости - својим знањем и радом претворили Шабац у индустријски центар и створили индустријске гиганте, попут Зорке. Овај крај би морао да буде један од најпросперитетнијих у целом региону, а само у граду има преко 10 хиљада незапослених", упозорио је Јеремић.

Јеремић је рекао да власт грађанима Шапца који су дизали читаве комплексе хемијске и друге индустрије, подизали фабрике које су запошљавале хиљаде људи, извозили на све континенте осим Аустралије, кажу да боље од овога не може.

"Вама актуелни властодршци кажу да треба да будете захвални за минимум егзистенције који нуде. Поручују да сте лењ и неодговоран народ. Поручују да се стрпите и да чекате боље сутра. Исти они коју су вас гурали својом неодговорном политиком у ратове 90-тих и земљу деценијски уназадили", рекао је Јеремић.

Горка је истина, истакао је Јеремић, да са таквом влашћу то боље сутра неће никад доћи - напротив, биће све горе.

"Ја пак верујем да Србија може много боље. Они су ти који не могу боље - и зато треба да ослободе простор за друге који могу", поручио је Јеремић.

За успешнију, праведнију и развијенију Србију!

Он је навео да ће као председник штитити домаћу пољопривреду, укључујући враћање прелевмана на млеко из ЕУ, и снажно подржавати задругарство.

"Тражићу да се забрани продаја пољопривредног земљишта странцима. Ова власт је смањила субвенције по хектару, тако да сваки пољопривредник у окружењу, да не спомињем ЕУ, има бољу стартну позицију од нашег - што је апсолутно неприхватљиво", указао је Јеремић.

"Инсистираћу на владавини права и независном правосуђу. Правосуђе мора бити ефикасније, очишћено од корупције и заштићено од притиска власти. Правда мора бити слепа и доступна сваком грађанину", рекао је Јеремић.

Он је навео да увелико ради на програму са конкретним решењима за све кључне проблеме и изазове, који је отворен за све сугестије и предлоге грађана.

"Позивам вас да заједно створимо такво друштво и државу, да вратимо достојанство нашој земљи и људима. Још пет година истог би била превисока цена за нас и нашу децу", поручио је Јеремић.

Одговарајући на питања грађана у Шапцу, Јеремић је изразио уверење да ће садашњи систем, који представља један човек, покушати да убрзано оконча процес потпуне персонализације власти, модел који им је вредносно близак.

"Својом победом ћу нагло окончати процес персонализације власти и државе. Али он неће одустати, покушаће да уради све да то спречи. Ако не буде успео то значи да је његово време прошло. Немојте имати било какве дилеме - учиниће све што је у његовој моћи, а у његовој моћи је доста тога, да заустави промене", рекао је Јеремић уз оцену да се он служи методама ширења страха, претњама, лажима и уценама.

Он је рекао да ће се током кампање појављивати џипови без таблица и батинаши, "то је њихов модел спровођења у дело политике коју су замислили" - уз криминалне и паракриминалне групе.

"Уколико заједно створимо праву енергију и поверујемо да су промене могуће, створиће се набој од кога ће они побећи и то је набој који ће нам омогућити да победимо", истакао је Јеремић.

Он је нагласио да се у Србији тешко живи, а економски и статистички показатељи које власт користи, а који су далеко од ружичастих, представљају покушај манипулације.

За успешнију, праведнију и развијенију Србију!

"Власт говори да је срамота колико нам је добро. Мене је срамота колико нам је лоше, а ви процените које вам је осећање ближе и тако гласајте, и у априлу, и сваки следећи пут", поручио је Јеремић.

Говорећи о проблемима пензионера, Јеремић је нагласио да ће се као председник бескомпромисно и до краја борити за укидање закона на основу кога је пензионерима отет део пензије.

"Отимање онога што је зарађено од оних који немају прилику да на било који други начин зараде је политички, морално и цивилизацијски неприхватљиво и то мора да се промени", поручио је Јеремић.

Упитан шта је највећи проблем у Србији, Јеремић је рекао: "Тај проблем данас има име и презиме. То је кратак одговор на ваше питање".

Јеремић је указао да постоји много проблема са којима се грађани суочавају, али ће реформа здравства бити једно од поглавља којем ће у председничком програму посветити посебну пажњу.

"То не треба да буде посматрано као трошак и терет. То је инвестиција у будућност једне нације. Србија је међу последњима у Европи по здравственој заштити. То је неприхватљиво", рекао је Јеремић.

"Покренућу најширу јавну расправу и дебату о свеобухватној реформи здравства, али за тако важно и широко питање нам је неопходан политички и национални консензус о коме би новоизабрани председник не само требао да има став, него да се и за то залаже. Не смемо бити друштво у коме се деца лече СМС порукама", закључио је Јеремић.