Статистика крије суштину да људи тешко живе

18. јануар 2017. | Београд

"Не могу да стојим по страни док постајемо држава јефтине радне снаге и обесправљених радника, у којој се подаци о незапослености и просечној плати фалсификују за статистику у којој се не види суштина - да људи заиста тешко живе", поручио је вечерас у Зрењанину председник Центра за међународну сарадњу и одрживи развој (ЦИРСД) Вук Јеремић.

Статистика крије суштину да људи тешко живе

"Дубоко се не слажем са политиком у којој се буџетски суфицит остварује на рачун сиромашења грађана. Сматрам да је погрешно да се цена реформе буџета преваљује на оне који ионако немају довољно кроз неселективно смањење плата, уместо да се подигне ефикасност у јавном сектору и спречи черупање и пропадање јавних предузећа", рекао је Јеремић у хотелу "Војводина", где је са грађанима разговарао о конкретним решењима за кључне проблеме и изазове Србије и саслушао њихове сугестије и предлоге пре него што изађе са председничким програмом.

"Не могу да се помирим са тим да се од пензионера отима оно што су поштено зарадили градећи ову државу, док смо истовремено сведоци незапамћене концентрације богатства и моћи у рукама неколицине људи са, благо речено, прилично упитним квалификацијама", истакао је Јеремић.

Наглашавајући да је у Србији здравље постало луксуз, образовање непотребан терет, а култура талац примитивизма, Јеремић је рекао да неће стајати по страни док Србију претварају у партијску и полицијску државу у којој се закон повлачи, а на сцену ступају џипови и батинаши, у којој се оптужнице против озбиљних играча повлаче или застаревају и док комунална полиција малтретира сиротињу.

Он је указао да ће захтевати укидање закона о смањивању пензија, који је по његовом мишљењу не само неуставан, него и политички и морално неприхватљив.

"Тим законом се шаље не само порука старима да се на њих више не рачуна, већ и младима да им не падне на памет да остаре у Србији", нагласио је Јеремић.‎ Он је указао да је то разлог што из Србије на десетине хиљада младих, углавном образованих људи, одлази сваке године.

"Уколико се тај погубан тренд не преокрене, врло брзо ћемо постати земља без будућности. Залагаћу се и за промену закона о раду из 2014. године, на основу кога су готово сва права радника ограничена и унижена", рекао је Јеремић.

Бољи положај пољопривредника

Јеремић је нагласио да један од најзначајнијих државних приоритета мора бити трансформација и препород пољопривреде, јер је неприхватљиво што је власт драстично смањила субвенције које по хектару добијају наши пољопривредници.

Статистика крије суштину да људи тешко живе

"Као последица тога наш пољоприврденик се налази у неравноправном положају у односу на пољопривреднике из региона, да не говорим о Европи. То мора да се промени", истакао је Јеремић.

"Као председник залагаћу се за забрану давања земље у закуп без тендера и заложићу се за забрану продаје пољопривредне земље странцима", рекао је Јеремић.

Верујем у други изборни круг

Упитан чију подршку очекује на изборима, Јеремић је рекао да очекује подршку оних који мисле да заслужујемо и можемо боље од овога што имамо.

"Верујем да ће доћи до другог круга и верујем да ће у њему бити кандидат власти, те да ће други круг бити питање референдума - да ли хоћемо још пет година овога што сада имамо или хоћемо неку врсту промена. Какву врсту промене, зависи од другог кандидата.

Дозволите ми да будем субјективан, али ја мислим да ћу то бити ја", рекао је Јеремић и изразио уверење да ће му противник у другом кругу бити Александар Вучић.

Уколико не буде, и ако противкандидат буде заштитник грађана Саша Јанковић, Јеремић је рекао да нема потребе да се са њим договара око подршке, јер ће га у том случају безусловно и безрезервно подржати.

Звецкање оружјем

Јеремић је истакао да дизање тензија око косовског питања у контексту воза за Митровицу представља изузетно неодговорну и опасну злоупотребу Александра Вучића и Хашима Тачија.

"До које мере координисану - не знам, али свакако заједничку. То ме подсећа на начин на који су се један према другом почетком деведесетих односили Слободан Милошевић и Фрањо Туђман. Они су се топло здравили, сарађивали и договоралали иза затворених врата, а у јавности су
звецкали оружјем, хранећи један другом популарност код куће. Сви знамо како се то трагично завршило", рекао је Јеремић.
"Поново звецкамо оружјем зарад три дана добрих насловних страна - то је по мени врхунска неодговорност и мањак државништва. Такво понашање је по мени неприхватљиво", истакао је Јеремић.

Зрењанин да постане симбол просперитета

Јеремић је оценио да се у Зрењанину добро виде промашаји актуелне политике, јер би у овој плодној равници могло квалитетно да се живи само од пољопривредне производње. Зрењанин има и повољан географско-саобраћајни положај, енергетске ресурсе, индустријско наслеђе и као и значајан потенцијал за туризам.

Статистика крије суштину да људи тешко живе

"То што се у Банату тешко живи искључива је последица погрешне политике и система који не ради у циљу развоја земље и личног напретка грађана", рекао је Јеремић.

"Неприхватљиво је да Зрењанин има проблем са пијаћом водом и са пречишћавањем отпадних вода, да Бегеј буде једна од најзагађенијих река и да мрежа канализације у 21. веку није до краја завршена у једном граду у Европи", истакао је Јеремић и нагласио да Зрењанин има
све предуслове да буде симбол просперитета.

"Као председник, поштоваћу Уставом загарантовану аутономију и све специфичности Војводине. Само у Зрењанину живи више од 20 народа и етничких група што представља непроцењиво богатство овог краја. Војводина мора да заиста, а не само декларативно, буде развојни мотор и локомотива развоја ове земље", додао је Јеремић.