Саопштење поводом покушаја изазивања инцидената у Смедереву

4.фебруар 2017. | Београд

Најава: Разговор са грађанима - Кулпин, Бачки ПетровацСиноћ у Смедереву Вук Јеремић је одржао изузетно посећену јавну трибину у оквиру редовних активности разговора са грађанима Србије, и упознавања са елементима свог председничког програма.


Одзив грађана је био велики, упркос иницијалном пласирању у јавност унапред припремљених извештаја о «полупразној сали». Додатно, трибину је, на жалост, пратио низ неприхватљивих ствари. Грађани који су дошли на скуп били су пописивани испред улаза, а одређени број полицајаца у цивилу био је распоређен y сали.


Добили смо бројне извештаје да је током целог дана у Смедереву вршен притисак на запослене у јавним предузећима и установама да не присуствују догађају. За време самог разговора Јеремића са грађанима, дошло је до покушаја прекида скупа кроз провоцирање физичког насиља, од стране активиста СНС-а који су по том задатку доведени из других градова Србије.


Упркос свему, ови покушаји нису довели до прекида трибине и скуп је завршен успешно и достојанствено, на задовољство грађана Смедерева. Сматрамо да је пракса организованог изазивања инцидената неприхватљива у демократском и слободном друштву. Покушаји сејања страха нису и неће дати резултате.


Апелујемо на извршну власт да не организује насилничко понашање, као и да не злоупотребљава безбедносни апарат у страначке сврхе. За нормално функционисање и успех сваког друштва, неопходно је да постоји слободан и отворен дијалог. Толерисање супротног мишљења је дужност носилаца власти, а поштовање слободе јавног деловања је уставна обавеза.