Србија може боље

СРБИЈА МОЖЕ БОЉЕ

ЗАШТО СУ ВАЖНИ ПРЕДСЕДНИЧКИ ИЗБОРИ?

У Србији се данас тешко живи и народ је с правом незадовољан.

Живимо у систему који одликују самовоља, незнање, корупција и агресија. Такав систем не само штo не служи јавном интересу већ директно онемогућава напредак и спутава потенцијале наших људи.

Последице су континуирано слабљење суверенитета, губитак достојанства државе и грађана, убрзани егзодус младости и памети, економско пропадање, пад вредности имовине, обесмишљавање институција, пораст броја сиромашних и немоћних, нестанак средње класе, деградација културе, одузимање стечених људских права, као и урушавање система социјалне и здравствене заштите.

За многе, живот се свео на преживљавање, у систему који нас обмањује и поткрада. То се чини уз помоћ парадржавног пропагандног апарата, који креира искривљену слику стварности о друштвеном благостању и наводној сталној угрожености од "унутрашњих непријатеља". Ти "унутрашњи непријатељи" јесу сви они који мисле другачије и због тога бивају изложени бројним притисцима и медијском линчу.

Људи се обмањују и сталним предизборним обећањима о бољем животу, иза којих се крију само следећи и све учесталији избори, због чега живимо у сталној кампањи. Таквом праксом унапред се обесмишљава сваки озбиљан подухват, а грађани, уместо од свог рада и својих способности, све више зависе од страначке лојалности у перманентној изборној мобилизацији.

Грађани се поткрадају кроз усавршени механизам страначког запошљавања и управљања јавним предузећима, као и кроз намештене конкурсе и тендере. Тиме се сиромаштво додатно продубљује, а правна држава даље поткопава.

Србија све више постаје заточеник приватних интереса, без разумевања глобалних токова и знања о томе како да са светом сарађује на здравој основи, неотпорна на спољне притиске и без снаге да учини неопходан развојни искорак. У оваквим околностима, мањак воље и способности за рад у јавном интересу замењују се производњом криза, као и ритуалним тражењем криваца. Тиме се стварају све дубље поделе у друштву, уместо да се гради друштвени договор у вези са најважнијим питањима.

Приближавамо се тачки након које више нећемо имати прилику да, за наших живота, преокренемо ове погубне трендове. Зато је неопходно хитно деловање. Оно се не може постићи без покретања енергије народа, вођене јасном визијом једне другачије и боље Србије. Извориште те енергије јесте народна воља која се директно огледа у избору председника.

Улога председника се не своди само на непосредна извршна овлашћења, већ подразумева и активно коришћење легитимитета - заснованог на непосредној народној вољи - са циљем добробити државе и грађана. Председник треба да буде стожер обнове и развоја, градитељ консензуса, покретач промена, адвокат најслабијих, као и бранилац институција и уставног поретка.

Не смемо себи дозволити још пет година истог стања.

Зато је овај избор, који је увек важан, данас пресудан.

Имао сам ту част да радим за Србију и представљам је у свету - моји резултати су мерљиви и свако може слободно да их оцени. Био сам сведок и бројних слабости система, а имао сам и прилику да научим одређене лекције. Једна од најважнијих јесте да чак и добра спољна политика даје ограничене резултате ако је унутрашња лоша. Желим зато да преузмем одговорност за проналажење најбољег споја спољног и унутрашњег деловања државе.

Одлучио сам, због тога, да се кандидујем за председника Србије.

Наша земља може и треба да заузме место које јој по потенцијалима припада и омогући својим грађанима потребне предуслове за постизање личног успеха и просперитета.

Желим да будем председник који ће Србију достојанствено представљати у свету. Хоћу да будем председник који гради друштвени консензус. Намеравам да будем председник који ће вратити углед држави и поверење грађана у њу.

Бићу председник промена, а не одржања актуелног система.

Износим зато пред грађане Србије програм заснован на овим темељима, са циљем заједничког рада на изградњи достојанственије, праведније и развијеније државе.

Те промене ће у својим темељима садржати:

  • народно јединство по најважнијим питањима
  • потпуне слободе и подједнаке шансе за све
  • боље место за Србију у свету

НАРОДНО ЈЕДИНСТВО

ПУНЕ СЛОБОДЕ И ЈЕДНАКЕ ШАНСЕ ЗА СВЕ

СРБИЈА И СВЕТ

ПРЕУЗМИТЕ ПОЛИТИЧКИ ПРОГРАМ "СРБИЈА МОЖЕ БОЉЕ" У ПДФ ФОРМАТУ