Упознајте Вука

Вук је похађао Прву београдску гимназију.

Дипломирао je теоријску и експерименталну физику на Универзитету Кембриџ и магистрирао државну администрацију и међународни развој на Универзитету Харвард.

Један је од оснивача Организације српских студената у иностранству (ОССИ), која данас броји више хиљада чланова.

Јеремић је, после основних студија, радио у Лондону за Дојче банку, Дрезденер Клајнворт Бенсон банку, као и фармацеутску компанију Астра Зенека.

Вук се у Србији посветио раду у пословима од јавног интереса. У октобру 2000. године именован је за саветника министра за телекомуникације Савезне Републике Југославије. Током 2003. године био је саветник министра одбране Србије и Црне Горе, а од 2004. године предводио је тим за спољну политику председника Србије.

У мају 2007. године постаје министар спољних послова Републике Србије и на тој функцији остаје до јула 2012. године. Јеремић је председавао Комитету министара Савета Европе 2007. и 2008. године. Током 2011. и 2012. године успешно је водио кампању за председавање Србије Организацији за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС), за 2015. годину.

Као министар спољних послова предводио је дипломатске напоре Србије да се супротстави једностраном проглашењу независности Косова и Метохије. Током његовог мандата омогућено је да грађани Србије без виза путују у Европску унију, а Србија је постала званични кандидат за чланство. Са српске стране, председавао је Међувладинoм комитету за сарадњу Русије и Србије, а односи с Кином, за време његовог мандата, подигнути су на ниво Стратешког партнерства.

Јеремић је на директном гласању држава чланица Уједињених нација у јуну 2012. године изабран за председника 67. заседања Генералне скупштине УН.

У току мандата имао је важну улогу у изради Стратегије одрживог развоја Уједињених нација, која је усвојена под називом „Агенда 2030“. Посредовао је у преговорима у вези с Међународним споразумом о трговини оружјем, који су за време његовог председавања окончани усвајањем конвенције у Генералној скупштини. Покренуо је стварање механизма сарадње између УН и групе најразвијенијих земаља света, Г20.

Јеремић је 2013. године организовао свечани концерт у Великој сали Генералне скупштине УН у Њујорку којим је обележена православна Нова година, промовишући тиме српску традицију и културно наслеђе. Хор младих из Србије наступио је пред многобројним званицама, а концерт је завршен извођењем Марша на Дрину.

Јеремић је 2016. године био кандидат Србије за генералног секретара Уједињених нација. После шест кругова гласања Вук је завршио на другом месту у генералном пласману. Кампања за ГС УН подигла је углед Србије у свету, а добијене су бројне похвале глобалних актера и медија за поднети свеобухватни предлог ревитализације Уједињених нација, који је садржао 53 конкретне реформске мере.

Вук је био члан Демократске странке од 2004. до 2013. године. Из странке је искључен за време свог председничког мандата у Генералној скупштини Уједињених нација.

Светски економски форум именовао га је 2013. године за ”Глобалног младог лидера”. За члана Мреже Уједињених нација за решења одрживог развоја изабран је 2014. године а, исте године, и за члана Саветодавне групе за међународне односе Института ”Планета Земља” на Универзитету Колумбија у Њујорку.

Вук Јеремић је оснивач и председник Центра за међународну сарадњу и одрживи развој (ЦИРСД), глобалног института са седиштем у Београду. Међу члановима његовог Борда су бројни истакнути светски политичари и стручњаци.

За председника Републике Србије кандидовао се у јануару 2017. године.

Ожењен је новинарком Наташом Јеремић.