Јеремић у Ужицу: Вучић издаје човека који га је довео на власт

14. фебруар 2017. | Ужице

Председник Центра за међународну сарадњу и одрживи развој (ЦИРСД) Вук Јеремић вечерас је, поводом одлуке Председништва Српске напредне странке да Александар Вучић буде кандидат за председника, изјавио да смо сведоци убрзане, тоталне персонализације власти и државе, а Вучићева победа би значила цементирање те политике на период од наредних пет година.

Јеремић у Ужицу: Вучић издаје човека који га је довео на власт

"Ја сам одлучио да се кандидујем, јер сам знао да ће кандидат бити Александар Вучић", рекао је Јеремић у разговору са грађанима Ужица у сали локалне скупштине.

Јеремић је подсетио да је 2012. године имао ТВ дуел са Вучићем када му је поручио да се нада да он на власт неће доћи јер би издао све као што је издао Војислава Шешеља.

"Нажалост та моја стрепња се остварила. Он данас издаје по други пут човека који га је довео на власт, Томислава Николића. Мене то не изненађује јер сам пре неколико месеци рекао да ће кандидат власти бити Александар Вучић", рекао је Јеремић.

Јеремић је оценио и да одлука Председништва СНС није последњи чин у тој трагикомедији и сигурно ће их бити још. Упитан како ће изгледати кохабитација када постане председник, Јеремић је рекао да ће тада премијер бити или Александар Вулин или Небојша Стефановић, јер ће Вучић изгубити на изборима. "На један начин ћу се понашати са Александром Вулином, а на други са Небојшом Стефановићем.

Кључна контрола изборног процеса

Он је оценио да ће контрола избора бити један од највећих изазова, наглашавајући да нема дилему да је више људи за промене него оних којима је добро.

"Да ли ће се то остварити добрим делом зависи од капацитета да се бирачка места покрију, кутије заштите, гласови преброје и да се одупремо притисцима оних који ће покушати да створе нерегуларне услове", рекао је Јеремић и указао да је важно да излазност буде велика, јер то гарантује други круг у коме ће бити референдумског опредељивања.

"Ови избори су све осим нормалних, али ћемо можда због тога имати прилику да их победимо. Сетите се, 2012. године власт је била много јака и изгледало је као да ће трајати довека и онда је један дан променио све. То ће се десити и ове године, али само ако изађемо и гласамо. Ја вас молим да то учините", закључио је Јеремић.

Јеремић у Ужицу: Вучић издаје човека који га је довео на власт

Упитан о Вучићевој подршци када се кандидовао за генералног секретара УН, Јеремић је одговорио да је подршка дошла у минут до 12 и то десет дана пред парламентарне изборе у Србији. "Да нису одржани парламентарни избори никада ме Вучић не би кандидовао", рекао је Јеремић и напоменуо да кандидатура за тако важну функцију није могућа без подршке власти матичне државе.

Јеремић је истакао да од 2003. године до данас само годину дана није био у Србији и то у периоду када је био председник Генералне скупштине Уједињених нација. "Ја сам све време у Србији. Све време плаћам порез у Србији. Прича да сам дошао са Менхетна да се кандидујем није истинита. То је још једна у мору лажи о мени у медијима", истакао је Јеремић.

Стратешко уништавање културе

Јеремић је истакао да рад ове власти карактеришу неиспуњена обећања и море лажи. Он је рекао да власт економску политику базира на неселективном смањивање издатака онима који немају довољно, а за узврат добија похвале од ММФ и међународних партнера да би могло да буде Савамале, да се затварају телевизије и да репресија наставља да живи.

Јеремић је нагласио да актуелна културна политика коју води власт не представља јавашлук, немар, немање обзира, већ је реч о стратешки смишљеној политици уништавања културе зарад стварања простора за брзу и јефтину зараду и снижавању свести једног народа не би ли се њиме лакше манипулисало кроз вулгарну пропаганду.

Народно јединство

Јеремић је истакао да је у темељу његовог програма "Србија може боље" народно јединство, јер председник представља симбол народног јединства по Уставу.

"Један мој деда је био официр краљевске војске и после тога је завршио у концентрационим логорима у Немачкој, а други је био учесник Народноослободилачке борбе. Ја у себи сажимам та два пола овог нашег народа. Морам да признам да сам звездаш, али имам разумевања за ову другу страну. Али нико није савршен. Бирајте најбољег", поручио је Јеремић.

Војна неутралност да постане званично опредељење

Јеремић је указао да је војна неутралност у Србији тренутно на нивоу политичке пароле, док он као председник намерава да војна неутралност постане званично опредељење уписано у војну доктрину и стратегију националне безбедности.

"Као председник Савета за националну безбедност једна од првих ствари коју ћу иницирати је да војна неутралност буде саставни део војне доктрине и стратегије националне безбедности. Када дође до питања промене Устава, као председник предложићу да став о војној неутралности уђе у Устав", рекао је Јеремић.

Он је рекао да су од Милошевића наовамо на челна места у држави долазили људи са не нарочито богатим међународним искуством, и сви су правили грешке, неки мање неки веће, а без изузетка цену смо плаћали, ми, грађани Србије. "Искуство ме учи да нема успешне спољне политике уколико је унутрашња погрешна али и обрнуто, и због тога сам одлучио да се кандидујем не само да бих представљао Србију у свету већ да бих утицао на унутрашње процесе", рекао је Јеремић.

Јеремић у Ужицу: Вучић издаје човека који га је довео на власт