Јеремић у Крагујевцу: Потребна нам је власт која државу неће гледати као плен

12. март | Крагујевац

Председнички кандидат Вук Јеремић поручио је у Крагујевцу да је Србији потребна власт која на државу неће гледати као плен, која брата неће стављати изнад закона, кумове на чело јавних предузећа, а српску културу и медије у руке профитера и примитиваца.

„Данас стојим пред вама и дајем вам реч - никада нећу заборавити да је Србија изнад свих нас и да народ увек мора бити на првом месту! Зато морамо изградити праведно и уређено друштво, где ће положај људи зависити од њиховог труда и знања, а не од дивљења вођи и партијске књижице”, истакао је Јеремић пред неколико хиљада људи на предизборној конвенцији у крагујевачкој хали Парк.

Указујући да је до председничких избора остало још три недеље, Јеремић је нагласио да је то више него довољно да размислимо шта нам је чинити и више него довољно да се сетимо свих њихових лажних обећања:

„Нема смањивања пензија. Подршка пољопривреди. Неће бити новог задуживања. Закон о пореклу имовине. Департизација јавних предузећа. Милијарде инвестиција. Јефтини станови. Има их безброј. Ниједно нису испунили! Да ли им и даље верујете да ћемо живети боље за две године? Да ли и даље хоћемо Вулина, доктора Нешу, брата, кума, фантоме, батинаше, трговце дрогом, Тонија Блера и Герхарда Шредера? Чак и они знају да нећемо, али не знају да су дотерали цара до дувара”, поручио је Јеремић.

Јеремић је истакао да власт не зна стихове Јована Јовановића Змаја: „Шта си хтео? Куд си пошо? Тамо где се стићи мора! Зар је вера тако јака? Увек већа од злотвора!”

И зато, хајде да не останемо скрштених руку 2. априла и да зато морају у други круг! А онда на Васкрс, уз вашу и Божју помоћ, васкрснуће и Србија! Живела Србија!”, поручио је Јеремић.

Указујући да је као министар спољних послова служио свом народу у тешким временима, Јеремић је нагласио да тада нисмо дали на себе. „Напротив, држали смо косовске сепаратисте ван међународних организација, али и стекли пријатељства захваљујући којима се данас у Србији граде аутопутеви”, рекао је Јеремић.

Јеремић је нагласио да ће као председник прекинути срамну трговину у којој домаћи властодршци странцима предају економске ресурсе и Косово у замену за прећутну сагласност да над својим народом врше тиранију.

„Србију ће ценити због оног што она јесте и може, а не због штетних уступака које ће неко у њено име давати на све стране. Двовековна традиција модерне српске дипломатије даје нам разлог за самопоуздање. Ми смо потомци Гарашанина, Ристића, Пашића, Новаковића - и ником од њих није било лакше него што је нама данас. Не треба да сумњамо да је могуће поновити, па и надмашити њихове подвиге“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да су се на власт вратили они најгори, овог пута појачани финансијским и медијским мешетарима из периода пљачкашких приватизација, брутални технолози власти, којима ништа није свето.

„Створили су систем у којем нема места за различито мишљење, нема правде, нема једнакости, и што је најгоре, нема светла на крају тунела. У том систему живимо много лошије него пре пет година, насиље је на сваком кораку, а простота се шири као зараза. Зато се ја данас кандидујем - да уз вашу и Божју помоћ - скинемо ову беду с врата и вратимо наду Србији“, поручио је Јеремић.

Јеремић је нагласио да се кандидује како бисмо сви могли пристојно да живимо од свог рада, да бисмо поново били у прилици да се ваљано школујемо и као људи лечимо, како бисмо опет били свој на своме и како никоме не бисмо продавали земљу за коју су наши преци крварили на Церу и Колубари.

Србија је земља огромног потенцијала. Све нам је Бог дао - и плодно тло, и рудна богатства, и повољан геостратешки положај. Док смо водили мудру политику, производили смо и извозили све - од игле до локомотиве. Данас, када се читави континенти отварају и граде, српска индустрија може доживети ренесансу“, рекао је Јеремић.

„Али за то нам треба власт која познаје свет, која ће знати како да привуче озбиљне партнере и отвори нова тржишта. Не треба да нас води неко ко потцењује свој народ и намењује му судбину јефтине и обесправљене радне снаге”, истакао је Јеремић.

Јеремић је нагласио да Крагујевац опет може да буде индустријски центар, мотор развоја централне и западне Србије, а не место где се ради за минималац, град без обилазнице и завршене санитарне мреже.

„Док се Шумадија празни и тоне у беду, не смеју нам приоритети бити шопинг молови на води и аутопут према Тирани који једино служи стварању Велике Албаније”, упозорио је Јеремић.

Подсећајући да је у овом граду пре скоро два века проглашен Сретењски устав, најслободарскији у тадашњој Европи, Јеремић је указао да је Милош Обреновић знао да од поштовања права и једнакости људи пред законом нема већег патриотизма и да нико не сме да се дрзне да буде изнад устава и народа!

Потребна нам је власт која ће поштовати ову светлу традицију и наше вековне тежње ка слободи и независности. Власт која неће гледати државу као плен, а грађане као рају. Власт који неће брата стављати изнад закона, кумове на чело јавних предузећа, а медије у руке профитера и примитиваца”, нагласио је Јеремић. „Моћни очеви неће више одузимати децу мајкама само зато што им се може и зато што имају корумпиране судије у свом џепу”, поручио је Јеремић.

Јеремић је упозорио да млади данас масовно напуштају Србију у потрази за бољим животом јер су сведоци урушавања институција, израбљивања радника, пада зарада, епидемије страначког запошљавања и намештених конкурса.

„У последњих пет година, скоро четврт милиона их је отишло. То је потресно сведочанство да будућност у коју верујемо не станује овде. Зато нашој младости обећавам - направићемо од Србије земљу у којој можете успешно радити и мирне душе заснивати своје породице”, рекао је Јеремић.

Он је нагласио да ће држава подстицати младе да реше стамбено питање и покрену бизнис. „Довешћемо велике и угледне компаније, где ћете моћи да стекнете нова знања и искуства. Запошљавање и напредовање у јавном сектору биће на основу посвећености и учинка, а не препорука страначких кабадахија. Гарантујем вам, Србија ће од ове године почети да извози плодове свога рада, а не своје гене и своју будућност!”, поручио је Јеремић.

Јеремић је указао да је просвета у нашој земљи данас девалвирана, понижена и гурнута на маргину. „Одобравањем куповине диплома и звања, власт нам поручује да учење и труд не значе ништа, већ да само везе отварају врата. Да ли се питате зашто у Србији знање није на цени? Зато што у знању лежи снага да се самостално креира своја судбина, а они желе нацију поданика, нацију људи који би били зависни од режима и њихове милостиње”, истакао је Јеремић.

Јеремић је нагласио да морамо излечити образовни систем, јер наши људи нису ништа мање способни ни вредни од других, напротив. Он је рекао да наставницима у основним школама морамо вратити достојанство и ауторитет. „Они су нашој деци по важности одмах после родитеља. Зато морају бити не само адекватно плаћени, већ и заштићени. Сваки насртај на њих биће квалификован и санкционисан као напад на службено лице”, рекао је Јеремић и додао да средњошколско образовање треба да постане обавезно.

„Увешћемо доживотну забрану рада у јавном сектору свима који су купили или фалсификовали диплому“, истакао је Јеремић и најавио да ће као председник основати председнички фонд за младе таленте, како би се дошколовали на најпрестижнијим универзитетима у иностранству, уз обавезу да се врате у земљу и раде на њеној обнови.

„Мој је сан да народ Св. Саве, Вука, Доситеја, Тесле, Пупина - поново буде у европском и светском врху по знању, вештинама и култури. Кунем вам се да нећу стати, док се то не испуни“, закључио је Јеремић.

Дипломата Владимир Петровић је нагласио да је Јеремић као млад, образован и енергичан министар спољних послова стварао нове контакте у свету, а да му је Србија увек била на првом месту. Јеремић је кандидат са највише знања, искуства и међународног угледа од свих кандидата на овим изборима. Јеремић не лаже, а они који лажу биће кажњени на изборима и изгубиће“, поручио је Јеремић. „Јеремић је образован, способан, културан и млад, али са огромним искуством. Такав треба да буде председник. Такав је Вук Јеремић и зато ја гласам за Вука”, закључио је Петровић.

Глумац Вујадин Милошевић нагласио је да смо уз сва понижења и прогоне поносно дочекали изборе - право да бирамо лепшу и спокојнију будућност, што не могу да нам одузму. „Нисам хтео да побегнем. Знао сам да ће се појавити млад, васпитан и образован човек, човек који се зове Вук Јеремић. А свима њима поручујем само једно - чувајте се нашег Вука, јер ће наш Вук 2. априла да поједе вучићевце“, рекао је Милошевић.

Пензионер Александар Петровић рекао је да је закон о смањењу пензија овом поквареном режиму омогућила да пензионерима одузме оно што су годинама стицали. „Какву будућност млади могу да очекују и да ли ће да дочекају своје пензије? Ја само знам да не желим да им оставим овакву Србију над којом се надвило сивило. Али, у том сивилу, појавио се зрак светлости који нам доноси нову наду у бољу будућност. То светло је наш председник Вук Јеремић“, истакао је Петровић.

Новинарка Биљана Марковић је истакла да су измене Закона о раду и сет медијских закона довели до урушавања медија и новинарске професије. „Укључила сам се у ову капању јер очекујем да будући председник Србије помогне мени и мојим колегама да часно и поштено живимо и да нема недодирљивих тема, људи и појава“, рекла је Марковић.

Пољопривредник Александар Бабић истакао је да се поноси својим прецима и прецима свих сељака, јер су они давали оно највредније - своје животе и животе својих синова, последњу кашику масти, последње зрно кукуруза да бисмо имали где да живимо данас. „Желим да нам вратиш достојанство, да нас поново учиниш поноснима и вратиш нам право на живот, вратиш нам државу. Сигуран сам да ћеш то остварити уз помоћ свих нас овде”, поручио је Бабић.

Конвенцији су присуствовали председник Нове Србије Велимир Илић, лидер Коалиције за Шумадију Верољуб Стевановић, лидер Покрета за преокрет Јанко Веселиновић, лидер Покрета за Крајину Бошко Ничић, народни посланици Дијана Вукомановић и Ђорђе Вукадиновић.