Јеремић: Бићу председник Србије без јахача апокалипсе

13.март 2017. | Београд

Председнички кандидат Вук Јеремић оценио је да Србија иде у погрешном и опасном правцу и нагласио да, када он постане председник, неће бити господара судбина и јахача апокалипсе.

„Данас Србијом владају јахачи апокалипсе. Понекад ствари треба назвати не само именом, већ и именом и презименом. То су Андреј Вучић, Никола Петровић и Беба Поповић. Таквих јахача апокалипсе неће бити у Србији коју ја будем водио”, рекао је Јеремић.

„Гарантујем да ће у Србији чији будем био председник постојати другачији систем вредности, поштовања институција и односа према држави и иностранству”, истакао је Јеремић гостујући на Н1.

„Једино ако Вучић буде побеђен на председничким изборима, можемо променити систем који је он успоставио, у коме се понаша на фараонски начин и влада са врха пирамиде”, рекао је Јеремић.

Јеремић је нагласио да ће, као председник Републике, својим политичким ангажовањем променити атмосферу у друштву у којој се људи углавном запошљавају преко партијске књижице. „Један од највећих непријатеља раста, запошљавања и нормалне атмосфере у овој земљи је партијско запошљавање. Као председник намеравам да се обрачунам с тим”, рекао  је Јеремић.

Истичући као очигледно да обећања и очекивања грађана нису била испуњена, због чега је и дошло до промене власти 2012. године, Јеремић је упозорио да је ситуација сада далеко гора и да је много више неиспуњених обећања дато у протеклих пет година, што ће се одразити на исход избора.

Јеремић је поново указао да власт води тајне преговори о продаји ЕПС-а. „Поручујем им и овде, без обзира на то шта се договоре, да као председник нећу потписати закон о приватизацији ЕПС-а, јер сматрам да би имао катастрофалне последице на ову земљу“.

Јеремић је рекао и да ће један од његових првих потеза када постане председник бити потписивање иницијативе за опозив закона о смањењу пензија, који је неуставан, политички неприхватљив и неморалан.

„Грађани са 30.000 потписа могу да покрену иницијативу за опозив закона. Мој потпис ће бити први. Када први потпис на иницијативи грађана буде председников, то носи једну врсту политичког легитимитета који ће довести до повлачења тог нелегалног закона“, истакао је Јеремић.

Упитан о подршци Бориса Тадића, Велимира Илића и Душана Петровића, Јеремић је рекао да је у председничку трку ушао као кандидат грађана од којих очекује подршку. „Нисам направио никакву коалицију. Ако говоримо о неком односу, можемо говорити само о техничкој сарадњи са циљем одбране изборног процеса. Потребно је покрити скоро 8.300 кутија у Србији, што није лако. Немам политичку коалицију ни са ким, нити сам било коме ишта обећао”, рекао је Јеремић.