Здравко Понош: Вучић неће победити у првом кругу, Вук ће ући у други, али уз један предуслов

13.март 2017. | Београд

Сасвим је извесно да Александар Вучић не може да победи у првом кругу и да Вук Јеремић улази у други круг. Постоји само један предуслов за то - да нема већих неправилности током изборног процеса, каквих је било на парламентарним изборима.

Ово у интервјуу за „Блиц” каже Здравко Понош, шеф кампање Вука Јеремића. Он истиче да „наручена истраживања служе да утичу на резултате избора, а не да измере расположење гласача”.

Утисак је да се кампања вашег кандидата угасила. Кренули сте агресивно, па успорили.

- Да није било динамичне кампање на друштвеним мрежама, јавност би о Вуковој кандидатури била обавештена искључиво преко опскурних режимских таблоида. Наставићемо са коришћењем друштвених мрежа, али уз разумевање да пола Србије и даље не користи интернет. Није Србија само круг двојке. Нажалост, многи грађани Србије информишу се искључиво преко телевизија које се диче националном фреквенцијом или титулом јавног сервиса, док понизно служе једном човеку. На телевизији коју сви присилно плаћамо, а ретко гледамо, имамо приватне политичке ријалитије који би требало да се емитују искључиво у ноћним сатима и уз напомену да изазивају гастритис.

Какви су вам утисци из кампање?

- Србија се уморила од лажних обећања, а власт је утопила народ у базнађе манипулишући страхом и милостињом. Старији моле бога само да не буде још горе, јер не знају да ли ће доживети те вечите две године када ће нам бити боље. Средња генерација осећа да су њихове животне шансе током претходних 30 година проћердале разне неодговорне и неспособне власти. Многи ће гласати против ове власти у нади да ће њиховој деци бити боље. Судбину нам кроје исти они који су деведесетих осиромашили данашње пензионере, у ратовима осакатили њихову децу, а данас покушавају да им заглупљују унуке и нуде им мизеран посао без радничких права. То су они који су деведесетих друге слали да уцртавају границе код Карлобага, а данас у истом маниру искачу са својих возова за Косовску Митровицу већ у Раковици.

Колико се избори за генералног секретара УН разликују од избора за председника Србије?

- Има једна битна разлика. За време УН кампање Вук је имао прилику да се појављује у „Волстрит џорналу”, на Спутњику, на Си-Ен-Ену, али и на РТС-у, у „Политици”, на Б92. У председничкој кампањи, отворени су му и даље „Волстрит џорнал”, Спутњик и Си-Ен-Ен.

Зашто би неко требало да гласа за Јеремића?

- Једино Вук има снаге да обузда Вучићево бахаћење над Србијом. Никада више не смемо дозволити да неко ко је на конкурсу, односно на изборима, од народа добио посао да на одређено време врши власт, то злоупотреби као да му је држава лично власништво, а народ слуга. Али, победа на председничким изборима је само почетак озбиљног посла. Тај посао би требало поверити ономе ко зна како се он ради, а да се не пење народу на главу. Вук је тај човек.

Колико новца ћете уложити у кампању?

- Зависи од тога колико ћемо прикупити прилога током кампање. Ми плаћамо сваку своју активност, грађани на наше митинге не долазе у организацији и о трошку јавних предузећа и службеним аутомобилима.

Како оцењујете рад начелника Генералштаба Љубише Диковића, а како министра одбране Зорана Ђорђевића?

- Претпостављам да Диковићу није лако. Немам појма шта Ђорђевић ради. Примећујем да се као и неки пре њега више брине о СДПР-у него о војсци. После пет година у врху министарства ишчуђава се што је ВМА оронула и што му запослени не певају оду добродошлице. Ипак, могуће да је бољи министар од Вучића. Гори не може бити, јер се Вучић док је био министар одбране и није бавио војском, него тихим преузимањем партије и државе од Николића. Научио је да издекламује неколико калибара да би фасцинирао неупућене.

Шта мислите о потезу власти да купи „мигове” од Руса?

- Све је у функцији кампање - авиони, камиони, завејани, поплављени. Надам се да ће једног дана ти авиони полетети са нашим пилотима, како би од свега тога имали користи и грађани Србије чијим новцем је та набавка плаћена. Поздрављам сваки потез који јача нашу војску, али се питам шта је ова власт радила претходних пет година.

Борис Тадић и Драган Шутановац су вас својевремено сменили с места начелника Генералштаба. Непосредно пре тога дали сте интервју и рекли да Србија нема политику одбране. Тадић је сада стао уз Јеремића, Шутановац уз Јанковића. Јесте ли им опростили?

- Ја сам тада урадио оно што сам сматрао да је одговорно. И данас бих урадио исто. Тада сам свесно направио потез за који сам знао да ће довести до моје смене, али сам се надао да ће уозбиљити однос политике и власти према војсци и систему одбране у целини. То се није десило и проблеми су метастазирали. Разни министри су наставили да се сликају на војним свечаностима и обећавају нова складишта сваки пут кад неко експлодира и боље услове рада сваки пут кад неко у војсци настрада. Некада поштована професија српског официра је све више социјална категорија. С полицијом је слично, ако не и горе.

Јанковића не коментаришем

Јеремић је рекао да ће подржати Сашу Јанковића ако уђе у други круг. Јанковић се не изјашњава у обрнутом случају. Како то коментаришете?

- Не коментаришем. Односим се одговорно према излазности у другом кругу, јер ће то Србију увести у нормално стање, а Вучићев режим вратити у историју одакле је грешком испливао.

Радуловић и Прелетачевић

Шта мислите о кандидатури Саше Радуловића и Белог Прелетачевића?

- Свако има право да бира, да буде биран и да звоца, како једном рече Вучић. То право није резервисано искључиво за њега.

 

*Интервју је објављен у дневним новинама Блиц