Јовановић: Вучићев режим извор нестабилности и агресије

15. март 2017. | Београд

Једини извор нестабилности, тензија и агресије у Србији је режим Александра Вучића који злоупотребљава државне институције за обрачун са политичким неистомишљеницима, упозорио је данас Никола Јовановић, портпарол Тима Вука Јеремића.

„За разлику од декларативних изјава премијера и председничког кандидата, не знам у ком својству је тачно гостовао у Ћирилици, где је истакао да је стабилност у изборном процесу највећа вредност и да не сме бити линча, притисака и изазивања нестабилности, његов режим ради апсолутно све супротно“, рекао је Јовановић на конференцији за новинаре.

Као пример злоупотребе, Јовановић је навео да је 10. марта у Нишу униформисани полицајац Владимир Танчев, помоћник командира полицијске станице Лековић, ушао у просторије Јеремићевог изборног тима и без икаквог налога пописивао активисте, тражио матичне бројеве људи и интересовао се ко ће од грађана Ниша путовати у Крагујевац на изборну конвенцију.

Јовановић је указао да полицајац није изнео основ за легитимисање људи и улазак у канцеларију, нити је направио записник о предузетим активностима.

Јовановић је рекао да се готово идентична ситуација догодила у Прокупљу, где су униформисани полицајци ушли у канцеларију локалног изборног штаба и тражили информације о свим грађанима који подржавају Јеремића.

„Полиција не сме бити маљ режима против сопствених грађана“, рекао је Јовановић и најавио да ће правни тим Вука Јеремића припрема кривичне и прекршајне пријаве.

„Позивамо режим још једном да не злоупотребљава државне органе, поготово апарате силе, против сопствених грађана. Позивамо режим да не замењује тезе и да не објашњава како су кандидати који се залажу за промене, укључујући и Вука Јеремића, потенцијални извор нестабилности“, поручио је Јовановић.

„Зар треба немачка канцеларка нашем премијеру да објашњава значај слободних медија и невладиних организација? Дошли смо у ситуацију да напади нису вест и да странци треба да објашњавају Влади да не сме да врши репресије и насиље над невладиним организацијама“, рекао је Јовановић.

Јовановић је нагласио да изборни тим сазнаје из неформалних извора да је извесна „политичка моделсица” из врха криминалистичке полиције наложила да се заустави возило којим путује Јеремић, и његови сапутници и он шиканирају.

„Према неформалним изворима, она стоји иза налога да се полиција користи против активиста Вука Јеремића и наших активиста по унутрашњости“, указао је Јовановић.

„Већина припадника полиције, војске и безбедносних служби су велики професионалци и патриоте, часни људи. Они су згрожени понашањем оваквих дилетаната у врху полиције и других органа силе, као и праксом да се полиција користи против активиста једног кандидата“, рекао је Јовановић.