Јеремић у Београду: Не дозволите да вас поколебају и уплаше

25. март 2017. | Београд

Председнички кандидат Вук Јеремић поручио је грађанима Србије на вечерашњој београдској конвенцији да не дозволе да их поколебају, уплаше и узнемире они којима су дани на власти одбројани и позвао их да 2. априла на гласачком листићу заокруже број два.

Јеремић је на скупу у новобеоградској Хали спортова пред неколико хиљада људи који су узвикивали „Победа, победа“ и „Вуче, Вуче“, рекао да млади одлазе из земље јер њихова будућност више не станује овде и истакао да се ова власт, лишена било какве идеологије, осим тежње ка неограниченој власти, обрушава на своје сународнике, шири омразу и ствара поделе које ћемо годинама зацељивати.

„Тиранин по правилу не уме да препозна границу након које беда и неслобода прелазе у гнев. Заслепе га светла позорнице и хвалоспеви дворјана. Превари се и помисли да је људима сломио кичму и да је у страху и оскудици, које је наметнуо, немогуће пружити отпор и изборити се за достојанство и слободу“, рекао је Јеремић.

Јеремић је нагласио да неко ко је тек у својој петој деценији открио Макса Вебера, свакако није читао Алексу Шантића који каже: „Ми знамо судбу и све што нас чека, но страх нам неће заледити груди! Волови јарам трпе, а не људи - Бог је слободу дао за човјека“.

„И зато не дајте да вас поколебају , уплаше и узнемире они којима су дани на власти одбројани. Верујте свом инстинкту, а не њиховој агресивној пропаганди. Мислите на своју децу када будете кретали на биралишта. Сетите се дана када сте били пуни наде и поноса, и знајте да такви дани могу бити поново пред нама. И зато сигурним кораком, чисте савести, изађите сви и 2. априла, за други круг, заокружите број два! До победе! Живео Београд! Живела Србија!“, поручио је Јеремић.

Јеремић је оценио да се толико тога што нас је у прошлости испуњавало поносом, сада разграђује и извргава руглу. „Уместо да Београд буде пулсирајући мост између Истока и Запада, покретач развоја нације и наш најумивенији излог према свету, он постаје место где замире привреда, а култура узмиче пред дивљим сплавовима и кладионицама“, указао је Јеремић и упозорио да су оружје и наркотици све доступнији, насилника је све више а песника све мање, нема више радничке Раковице нити оних старих Звезде и Партизана.

„Уместо новог студентског града и технолошких инкубатора, граде се луксузни станови за странце, који ће викендом долазити да се јефтино забаве на рачун наше немаштине. Уместо Београда који на своје реке излази са елегантном архитектуром, јавним шеталиштем и галеријама, ниче његова накарадна имитација на рушевинама Савамале, са две бетонске ругобе, које постају ожиљци на лепом лицу нашег града“, рекао је Јеремић.

„Аеродром Никола Тесла, који они данас желе да предају странцима како би неко могао да узме велику провизију, данас је место растанка с децом која одлазе у свет са картом у једном правцу, зато што будућност у коју верују више не станује овде“, истакао је Јеремић.

Наглашавајући да је обишао све крајеве Србије, Јеремић је указао да је њен велики део зарастао у коров, заборављен и опустошен.

„Пролазећи кроз потиштене градове и нестајућа села, видео сам школске и црквене прагове из којих ниче зова. Улазио сам у празне и хладне фабричке хале. Прилазили су ми обесправљени људи на рубу егзистенције, пензионери којима је одузето достојанство, мајке без здравствене књижице“, рекао је Јеремић.

Он је нагласио да је сретао људе скрушене због тога што не говоре језик својих унука који одрастају у Сиднеју и Торонту, и страхују да никада неће дочекати да са њима прославе рођендан или славу.

Јеремић је подсетио и да смо више пута у својој часној историји пролазили кроз периоде искушења и наше данашње невоље нису почеле јуче, јер смо и раније умели да лутамо и правимо грешке.

„Али, никада нисмо имали врхушку са тако мало моралних скрупула као што је ова данас. Никада нас нису водили људи лишени било какве идеологије, осим тежње ка неограниченој власти. Моћнике који се са толико жара обрушавају на своје сународнике. Који шире омразу и стварају поделе које ћемо годинама зацељивати“, рекао је Јеремић.

Јеремић је нагласио да се на врху те пирамиде бешчашћа налази неко ко је на путу до трона био спреман да прегази прво свог политичког оца, па онда и очуха, а данас би да нам држи лекције о моралу и пристојности, и да нам мења менталитет и обичаје.

„Неко ко се активно бави уништавањем неистомишљеника и њихових породица кроз окупиране медије, у којима се не усуђује да се суочи са било којим политичким ривалом. Ко је учинио да будемо једина земља у Европи у којој плате нису веће него пре пет година, све тврдећи да живимо у златном добу и да га је срамота колико нам је добро. Ко је без да трепне у стању да испали обећање, иако нема никакву намеру да га испуни. Ко није умео да привуче најбоље из света, па је онда платио да му дођу најгори, убеђујући нас да је проблем у нама“, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да се на врху пирамиде бешчашћа налази неко ко је позвао Герхарда Шредера на своју прославу годишњице почетка НАТО агресије, ко продаје Косово јер другачије не уме да на Западу опере своју биографију.

„Кандидовао сам се за председника Србије да би се овој несрећи стало на пут. Кандидовао сам се јер то морамо  да урадимо сада, зато што не смем ни да замислим шта би нам се све могло десити у наредних пет година под овом кликом. Кандидовао сам се јер знам да је могуће остварити препород за нашег живота, а и како да то учинимо“, поручио је Јеремић.

Јеремић је истакао да се кандидује за председника да би вратио наду Србији и у наредних пет година уздигао је до висина које нису недостижне онима који смеју да их замисле.

“Уз честите намере и паметно вођење, сви можемо живети далеко боље и достојанственије“, рекао је Јеремић. „Хоћу да наше огромне потенцијале ослободимо омчи корупције и зналачки их искористимо да би се коначно покренула домаћа привреда“.

Јеремић је истакао да је упознао и да може довести озбиљне инвеститоре и угледне компаније из света, који ће наше раднике умети да цене и адекватно награде њихове таленте. „Искористићу свој међународни углед и контакте да Србији обезбедим нови капитал и технологије, и отворим врата светских тржишта за наше производе. Ако смо некада правили и извозили све, од игле до локомотиве – можемо то опет“, поручио је Јеремић.

„Потребна нам је ефикасна и праведна држава која ће почети да ради у јавном интересу. Оно што сами будемо зарадили, трошићемо паметније. Уместо да 800 милиона евра бацамо на ауто-пут до Албаније, уложићемо те паре у зналачки осмишљен пакет подстицаја за предузетништво и пољопривреду, за повратак достојанства просвети и за модернизацију здравства. Сви грађани Србије морају имати оверену здравствену књижицу, независно од радног или било ког другог статуса“, истакао је Јеремић.

Јеремић је рекао да ће увести ред у јавни сектор и зауставити пљачку великих система за рачун браће, кумова и људи са купљеним дипломама. „Од тако уштеђених средстава, градићемо елементарну инфраструктуру - на крају мог мандата нећу да буде града у Србији или београдског насеља без пијаће воде, санитарне мреже и ефикасног приступа главним коридорима. Не постоји ниједан разлог под капом небеском да наши људи живе у условима горим од оних у другим европским државама“, рекао је Јеремић.

 „Очистићемо Аугијеве штале корупције, криминала и партократије. Спречићемо предају домаћих ресурса странцима, тајкунима и страначким фаворитима, јер смо ми те ресурсе наследили од наших предака и зато имамо дужност да их сачувамо за наше потомство, како би и они имали од чега да живе“, истакао је Јеремић.

„Елиминисаћемо са наших улица банде, дрогу и хулигане. Одскочна даска за успех биће наш осавремењен образовни систем, а не партијски минули рад. Прва година студија мора бити бесплатна за све, а онда у зависности од оцена и залагања. Школоваћемо наше људе да раде за пристојне плате и да буду слободни, а не да одлазе из домовине у којој је немогуће добити посао“, рекао је Јеремић.

Он је најавио да ће основати председнички фонд за наше младе таленте, који ће им омогућити дошколовање на најбољим светским универзитетима, уз обавезу да се врате у Србију и раде на њеној обнови.

„Вратићемо понос српској униформи. Први пут у историји наша војска штрајкује, заједно с полицијом. Ветерани и ратни војни инвалиди принуђени су да траже милостињу. Они који су крварили под српском заставом, морају бити повлашћена категорија у друштву, и то је тако у свакој нормалној држави“, рекао је Јеремић.

Наташа Јеремић је истакла да су јој љубав и подршка људи које је срела широм Србије дали снаге да преброди све увреде и омаловажавања.

„Никада нећу заборавити извињење људи из Кикинде због увреде њиховог суграђанина, ни жене које су са мном претходних месеци делиле страхове, бриге и надања; памтићу до краја живота многе поруке подршке које сам примила, писма која су ме охрабрила и увериле да је то што подржавам супруга нешто чиме би требало да се поносим“, истакла је Наташа Јеремић.

"Вук нема само лепе жеље и часне намере, има озбиљан програм који ће грађанима омогућити живот достојан човека. Доследан је, упоран и спреман да се бори и избори са неправдом, насиљем и лажима с којима се сви ми данас суочавамо“, рекла је Наташа Јеремић.

"Вук има довољно снаге да нешто промени, Вук је човек који никада није погазио своју реч и зато, када каже да може и мора боље, зна како то да оствари", истакла је Наташа Јеремић.

На конвенцији су говорили пољопривредник из села Десимировац код Крагујевца Александар Бабић, председница Скупштине Новог удружења пензионера Србије Драгица Минић, председник Удружених синдиката Србије „Слога“ Жељко Веселиновић и представници организације „Други круг“, који су позвали младе да изађу на изборе и заокруже број два.

Павле Гарзичић, који се у Србију вратио после студија у Кини, истакао је да је „Други круг“ идеја око које су се окупили млади којима не пада на памет да побегну из Србије. „На почетку је било нас неколико у једној соби, онда се проширило на целу Србију и данас смо у колони дошли овде. Сваким даном нас је све више, све смо јачи и нећемо стати док Србија не буде била место где ће млади остајати и земља у коју ће се људи враћати“, поручио је Павле.

Емилија Сеочанац је захвалила Јеремићу зато што је омогућио да се чује глас младих из „Другог круга“, чији је циљ да мотивишу младе да изађу и гласају. „Позивам вас да сви изађете 2. априла и заокружите број два, за други круг“, нагласила је Емилија.

Александар Станков је истакао да већ пет година чека да у Србији буде боље, а неки на то чекају цео живот. „Више не желим да чекам и нећу да бежим из свог града, из  своје земље. Зато, ајде да изађемо тог 2. априла, заокружимо број два, дамо им сендвич и 1.000 динара и пошаљемо у историју“, поручио је Александар.

Стефан Новаковић је истакао да млади имају само две солуције – да гладују или да имају чланску карту странака које су на власти. „Ми не желимо такву Србију. Наша генерација мора да преузме ствар у своје руке због будућности читаве нације. Данас се овде рађа нова енергија, нова снага, снага промена“, истакао је Стефан.

Милица Стојановић, која је завршила Међународне односе на Факултету политичких наука у Београду, истакла је како не жели да нас на међународној сцени представљају старлете. „Због тога 2. априла гласам за промене. Заокружи два“, рекла је Милица.

Александар Дробац је истакао да је у претешку борбу за промене у Србији ушао ради ћерке Мајде, која има годину и по дана. „Желим да остане и живи у Србији, не желим да оде. Желим да живи у Србији и да јој омогућим све што је потребно за безбрижно и срећно детињство. Други круг, јер наша будућност нема други круг“, нагласио је Александар.

Александар Бабић је рекао да просечан српски сељак има око педесет година, живи у кући која је његово годиште, са супругом која је незадовољна због тешког живота и децу која су отишла у потрази за бољим животом, а он их и даље издржава.

„Замислили сте слику тог сељака и она делује прилично јадно, слажете се. Тако су замислили и они који су на власти. Рачунају они да је сељак толико убијен у појам да више не зна шта ће да ради и мора да буде уз власт. Мало су се прерачунали. Не знају они шта је инат“, рекао је Бабић и нагласио да зна сељак ко га је довде довео и узео му последњи динар.

„Издржаћемо тако до 2. априла, а онда ћемо их избрисати да се више никада не врате“, поручио је Бабић и позвао Јеремића да грађанима врати срећу и право на достојанствен живот. „С тобом ћемо то остварити“.

Драгица Минић, пензионисани професор Београдског универзитета, позвала је све да се уједине, масовно изађу на биралишта и гласају за бољу Србију. „За бољи живот наш, наше деце и наших унука. Зато гласајмо за најбољег међу нама, гласајмо за Вука Јеремића“.

Веселиновић је рекао да синдикат „Слога“ подржава Јеремића јер је у свом програму предвидео измене Закона о раду који је раднике у Србији довео у робовласнички положај. Не желим да ни моја деца, ни ваша деца, буду робови“, истакао је Веселиновић.

Конвенцији су присуствовали некадашњи председник Србије и председник Социјалдемократске странке Борис Тадић, председник Нове Србије Велимир Илић, народне посланице Санда Рашковић Ивић и Дијана Вукомановић, лидер Коалиције за Шумадију Верољуб Стевановић, лидер Народног покрета Србије Мирослав Алексић, лидер Заједно за Србију Небојша Зеленовић.

Конвенција је почела српском химном „Боже правде“, хор је извео песму из „Јадника“, да би се завршила „Маршем на Дрину“, који се чуо и у седишту Уједињених нација у време када је Јеремић био председник Генералне скупштине те светске организације.