Вук Јеремић: Пролазим у други круг

27. март 2017. | Вечерње Новости

Председнички кандидат Вук Јеремић о својим плановима, шансама 2. априла, рејтинзима противкандидата, истраживањима јавног мњења...

Као председник, легитимитет добијен од директног избора народа искористићу да утичем на све политичке и друге процесе кључне за живот људи, а поготово на то како да се покрене економија и да постане могуће добити посао без „везе”, као и да се од њега пристојно живи.

Овако Вук Јеремић, кандидат за председника, објашњава како би с места шефа државе утицао на квалитет живота грађана, што му је један од зацртаних циљева.

* Можете ли проћи у други круг?

- Сигурно. Да то није случај, не бих био предмет оволико бруталне медијске хајке.

* Подржали бисте Сашу Јанковића ако он оде у други круг. Уколико бисте прошли ви, рачунате ли на подршку странака и јавних личности које су стале уз Јанковића?

- Не оптерећујем се тренуто тиме. Други круг значиће опредељење у односу на питање - да ли данас живите боље него пре пет година. Грађани ће гласати у складу с тим својим осећањем и у односу на чињеницу да је од 2012. дато море обећања од којих практично ниједно није испуњено. Коме је добро, нека у другом кругу гласа за Вучића. Ко верује да може да се живи боље од поштеног рада, гласаће за мене.

* Верујете ли да Прелетачевић има већи рејтинг од вас?

- Поплава истраживања не одражава стање јавног мњења, већ су та истраживања направљена тако да би на њега утицала. Ако су измерили да било ко други има изгледа да порази Вучића у другом кругу, зашто би негативна режимска кампања била усмерена искључиво против мене? Знају они добро ко им је најопаснији противник, и данас, и у будућности.

ОКО КОСОВА НЕМА УСТУПАКА

* Да ли бисте као шеф државе одобрили да Косово постане члан УН, а да га Србија не призна за државу? 

- Нипошто. Али, очигледно је да је ова власт на такву врсту трговине спремна, имајући у виду како се понаша у бриселском дијалогу, давањем уступака шаком и капом. 

* Није ли било уступака и док сте ви били део владе? 

- Лично, никада нисам преговарао са приштинским властима, и сасвим сигурно никада нису чињени уступци као данас. За ствари попут међународног телефонског броја не би смели ни да ме питају.

* Из којих извора финансирате кампању? Има ли и иностраних, из Кине, Катара?

- У складу са законом, финансира се искључиво из домаћих извора кроз прилоге грађана и буџетска средства. Све те приче у режимским таблоидима су прљави рат иза кога стоје Александар Вучић и Беба Поповић. На мојим митинзима говоре обични људи, а на Вучићевом Шредер, и то на дан кад је почела НАТО агресија.

* Страна средства која долазе у ваш ЦИРСД не користите у кампањи?

- Не. А питање на које народ и даље тражи одговор је - чијим новцем је Вучић платио савете Тонија Блера.

* Кампања коју водите делује скупо. Да ли је могуће да сте од обичних људи скупили потребан новац?

- Скупо је све што мора да се плати. Вучић не плаћа, јер користи ресурсе јавних предузећа. Ангажовао је на стотине њихових аутобуса.

* Да ли донатори ЦИРСД-а очекују од вас неку противуслугу у Србији?

- Не. То су светске корпорације чија су интересовања усмерена на много већа тржишта него што је наше.

БИЋУ ИЗАБРАН 

* Планирате ли да оснујете странку после избора? 

- Као председник, биће ми приоритет да остварим свој програм, а оснивање странке неће бити у врху приоритета. 

* А уколико не будете председник? 

- Бићу изабран.

* Познајете ли браћу Бургије, доведену у везу са вашом супругом?

- Када говоре о „Бургији", мисле на Милана Веруовића, који је, као припадник обезбеђења Зорана Ђинђића, рањен када је тадашњи премијер убијен, а био је ангажован и у мом обезбеђењу док сам био министар спољних послова. Он је данас активни припадник МУП-а Србије. Ако је криминалац, зашто је и даље у МУП-у? Или је ипак добар полицајац, а мана му је то што смо се спријатељили док је био у мом обезбеђењу.

* Разумљиве су ваше реакције поводом напада на вашу супругу, али да ли сте и ви „прљаво ратовали" нападајући чланове породице Александра Вучића и зашто не изнесете доказе за све што тврдите?

- Те две ствари не могу да се пореде. Андреј Вучић је један од најмоћнијих људи у Србији који је и те како укључен у политички живот кроз своју организаторску функцију у СНС, а Наташа Јеремић није ништа од тога. Доказе остављам за ТВ дуел са Александром Вучићем.