Јеремић у Новом Саду: Поново ћемо осветлити Србију буктињом слободе

29 март 2017. | Нови Сад

Председнички кандидат Вук Јеремић поручио је у Новом Саду да „нећемо преспавати 2. април и пропустити прилику да се ослободимо окова мафије, корупције, примитивизма, насиља, страховладе, велеиздаје. Потом ћемо на Ускрс, буктињом слободе, поново осветлити Србију”.

„Имам једну добру вест за вас, а то је да су господа силници насмрт преплашени. Плаше се, јер знају да нема те изборне математике или крађе која може да спречи други круг. Свесни су да у том другом кругу излазе пред суд народа који неће пропустити прилику да их казни за све њихове лажи, изневерена обећања, шиканирања и непочинства”, истакао је Јеремић на завршној конвенцији у новосадском Спенсу.

Јеремић је истакао да „режиму нећемо заборавити поруке да смо лењи, заостали, да је проблем увек и само у нама, а никад у њима, како су нам вређали интелигенцију, отимали плате и пензије, како су на нас слали батинаше са значком, приватне извршитеље и страначке активисте прерушене у комуналну полицију”.

„Нећемо им заборавити крвнички претученог Марка Миљковића и сузе његове мајке. Хвала ти, Марко, на храбрости и на вери у једну другачију Србију, Србију у којој се младост чува као мало воде на длану и у којој ниједна мајка више неће због оваквих ствари заплакати”, поручио је Јеремић.

Вук Јеремић је рекао да је његов земљак из Шумадије седео на обали велике реке која протиче кроз овај прелепи град и у свом „Уздаху са Дунава”, упитао се: „О велике земље, о српски народе, када ће и за те доћи живот прави? Што судбина крије буктињу слободе? Велико пролеће кад ће да се јави?”.

„Мислим да сви ми овде знамо одговор на то питање. Знамо га, јер нећемо преспавати 2. април и пропустити прилику да се ослободимо окова мафије, корупције, примитивизма, насиља, страховладе, велеиздаје! Ово је то велико пролеће, и на овај Ускрс ћемо, сви заједно, буктињом слободе, поново осветлити Србију. Живела Војводина! Живела Србија!”, поручио је Јеремић поздрављен повицима „Вуче, Вуче”.

Јеремић је истакао да су у Војводини, делећи исто небо и исте шорове, празничне трпезе и судбине, вековима у слози живели Срби, Мађари, Словаци, Русини, Јевреји, а да су данас на власти људи који су свој политички живот започели ширећи мржњу, популизам и простаклук на овом простору.

„Не смемо дозволити да нам такви судбину кроје, јер се добро сећамо како се то завршава. Не треба нам власт која уцењује своје грађане, укључујући националне мањине, да гласају за њих. Доста су нас учили моралу они који су издали своје политичке очеве, онда и очухе, па на крају и сопствену земљу. Доста су нам објашњавали зашто је неопходно стезати каиш и чекати још две године на бољи живот они који су добијали станове од државе, док су овде рушени мостови”, рекао је Јеремић.

„Доста су нам причали о поштењу они који нису смели да за пет година власти донесу закон о пореклу имовине, нити им пада на памет да то учине. Доста нам је приче о досовским кандидатима из уста оних који су покупили најгоре из ДОС-а и удружили их са најгорим из радикала да заједно одрађују прљаве послове за режим”, нагласио је Јеремић.

Јеремић је подсетио да су овде, у Војводини, као браћа и сестре дочекиване избеглице и у првом и у другом, па и у овом последњем рату, који је, како је рекао, за нас био као светски.

„И зато треба да на овим изборима пошаљемо у историју оне који су својим радикалским бунилом оставили стотине хиљада људи без домова и својих најрођенијих. У покушају да на Западу оперу своју биографију и тамо добију сагласност за наставак репресије над сопственим народом, они нам данас приређују најгора понижења - доводе нам Блера и Шредера да нам за наше паре опросте што су нас бомбардовали”, поручио је Јеремић.

Јеремић је рекао да се, долазећи у Нови Сад, плашио да на аутопуту не сретне колону аутобуса која ових дана кружи Србијом, обилазећи градове у којима вођа митингује и бесно узвикује пароле и претње.

„Чујем да ће ових дана бити додела награда - златне и сребрне значке са његовим ликом: за 5000 километара у аутобусу златна, 3000 сребрна, а ко је био на свим митинзима, посао у јавном предузећу; на одређено време, разуме се, до наредних избора ове или следеће године”, истакао је Јеремић.

Јеремић је указао да се истовремено у граду Стеријиног позорја, Егзита, Змајевих и Бранкових песничких свечаности, у граду са једном од најживописнијих сликарских заједница у Европи, граду музике и књиге, нарко-дилери обрачунавају у двориштима школа, пуца се на улицама, пребијају полицајци.

„Град који је некада био синоним лагодног, удобног грађанског живота, са редовним излетима на Фрушку гору, добрим недељним ручковима, честим одласцима у кафану и још чешћим посетама театру и концертима, данас је град насиља, незапослених људи, град из кога се одлази. Данас је ово и град гладних. Да, драги моји пријатељи, у Новом Саду данас, поред незадовољства, сиромаштва, лоповлука и бахатости, станује и глад”, рекао је Јеремић.

Јеремић је упозорио да овде данас постоје сиротињске кухиње, у тој истој Војводини у којој се није посебно кувало за сиротињу ни у временима куге и Сулејманових похода ка Бечу - дотле су нас довели напредни „усрећитељи”.

Јеремић је поручио да ће као председник свом снагом подржати нашу пољопривреду и наше паоре који не могу имати најмање субвенције и откупне цене у окружењу. „И зато ћемо им скинути те окове с ногу. А када то урадимо, све своје контакте у свету, а немам их мало, употребићу да све што се произведе у нашој земљи може да се прода, и то за пристојне новце”, рекао је Јеремић.

Јеремић је рекао да се заклиње да ћемо се поново поносити нашим знањем и способностима. „Вратићемо достојанство просветним радницима, али их и заштитити. Ко се дрзне да насрне на учитеља или наставника, биће гоњен за кривично дело напада на службено лице. Донећемо закон да свакоме ко је купио или фалсификовао диплому, уместо фотеље следи доживотна забрана рада у јавном сектору”, нагласио је Јеремић.

Јеремић је истакао да сваки студент мора имати обезбеђено место у студентском дому и бесплатну прву годину студија, а даље - према труду и оценама. Он је најавио и оснивање председничког фонда за младе таленте, из којег ће се на најбољим светским универзитетима дошколовавати наши студенти, али са обавезом да се врате у отаџбину и раде на њеној обнови.

„Уместо у аутопут до Тиране и арапских викенд насеља на води, уложићемо те стотине милиона евра у наводњавање Војводине. Хоћу да до краја мог мандата буквално свако место у Србији има пијаћу воду, довршену санитарну мрежу и добар пут. Обновићемо домове здравља и болнице, да у Србији може достојанствено да се живи од сопственог рада и да се из ње више не одлази у потрази за срећом”, поручио је Јеремић.

Апсолвенткиња Правног факултета у Новом Саду Милка Топлић нагласила је да су млади људи таоци друштва и државе у земљи погођеној економском кризом, урушених моралних, културних и образовних вредности.

„Видим поремећен систем вредности. Младима су узор ријалити звезде и естрадне певачице без основне културе понашања. Видим редове испред кладионица и клубова, а не испред библиотека и културних установа”, истакла је Милка Топлић.

„Захваљујући вама, господине Јеремићу, вашој енергији, ентузијазму, вољи, програму и искуству, одлучила сам да се тргнем и узмем живот у своје руке. Хвала вам на томе”, истакла је она и позвала младе, али и све грађане Србије, да 2. априла заокруже број 2, број за светлу будућност и враћање достојанства, слободе и вере.

Самохрана мајка из Суботице Ибоја Фаркаш нагласила је да је сама, без помоћи државе, успела да одшколује дете и била најпоноснија мама када је њена ћерка дипломирала на ПМФ-у Новом Саду. Сада је њена ћерка без посла, јер нема познанства у владајућој странци у Суботици.

„Изгубила сам сваку вољу за било какву борбу и осмех са лица. Пре пар месеци, када ми се родио унук, вратио ми се осмех на лице. Ми у Суботици имамо могућност да добијемо двојно држављанство и да идемо, али ја то не желим својој деци. Желим да остану ту, желим да видим моју децу срећну и задовољну, и да моји унуци имају срећно детињство”, истакла је Ибоја Фаркаш.

„Нама треба један јак Вук, а не један мали Вучић”, закључила је Ибоја Фаркаш.

Пољопривредник из Новог Милошева Драгомир Поповић нагласио је да су ситни паори обесправљени и дискриминисани, а да су неконтролисан увоз и издавање пољопривредне земље странцима превршили сваку меру.

„Кажу, то је тржишна утакмица. Али, наш паор у њој стартује у трци на 100 метара, а остали већ имају 50 метара форе и очекује се да хране своју породицу”, рекао је Поповић и истакао да решење није бекство у иностранство или робовање у овим тајкунским фабрикама. „Сељак зна, заокружи два”, поручио је.

 

На конвенцији су говорили и млади из Другог круга.

Павле Гарзичић је истакао да је Други круг идеја неколицине младих људи који су се удружили са жељом да промене Србију и вршњацима кажу да и од њих зависи. „Данас је Други круг постао симбол отпора свих оних који су покушавали да нас игноришу, пљују и заплаше. Кажемо и њима, али и свима другима, да се нисмо уплашили и да се нећемо зауставити док од Србије не направимо земљу у којој млади желе да остану”, поручио је Гарзичић.

Александар Станков је истакао да се у Србији, у редовима, чека за живот „Не желим више да чекам. Он прича да ће за две године бити боље, а у ствари глумата. Престаните више да верујете у његово глуматање, јер је гари лош глумац и још гори државник. Ајде у недељу да изађемо и да се ослободимо браће и кумова, и отерамо банду”, поручио је Станков.

Стефан Новаковић је рекао да ми немамо два живота, нити имамо две државе. „Имамо једну државу у којој смо се родили, одрасли и у којој хоћемо да останемо. Они већ пет година траће наше животе и уништавају ову државу. Хајде да им заједничком енергијом и снагом већ једном станемо на пут. Зато 2. априла, за други круг, јер наша будућност нема други круг”, истакао је Новаковић.

Александар Дробац је нагласио да могу да прете, да лажу, да могу и да бију, али да не могу да победе. „Нико неће моћи да победи вољу за нормалним животом. Наша енергија и наша воља су њихова највећа ноћна мора. Зато 2. априла, за други круг, за Србију, за Вука, за нас, за вас, за Србију”, истакао је Дробац.

Станко Чучковић, Вуков пријатељ из основне школе, каже да је Вук најупорнији и најтврдоглавији човек кога је икада упознао. „Када Вук нешто зацрта, ништа га не може спречити на том путу. И зато хајде да мој најбољи друг буде најбољи пријатељ свих вас. Најбоље знам да Вук и не зна другачије и сматрам да Србија заслужује таквог председника”, поручио је Чучковић.