Вук Јеремић објавио да се кандидује за председника Србије

15. јануар 2017. | Београд

"Кандидујем се јер волим Србију и не пристајем на њено пропадање. Уверен сам да заједно имамо снаге да променимо овај назадни систем и изградимо суверену, достојанствену, и развијену државу, чији ће житељи бити слободни, сигурни и самостални, чије се власти грађани неће плашити, земљу у којој се гласно и слободно говори а не шапуће", поручио је данас Вук Јеремић поздрављен овацијама и громогласним аплаузима више од хиљаду грађана у препуном Миксер Хаусу.

Вук Јеремић објавио да се кандидује за председника Србије

"Желим да своје знање, искуство и међународне контакте ставим на располагање свом народу. Тражим подршку свих оних који верују да су нам потребне промене, да од овога може и мора боље. Оних који верују да треба да изградимо систем који ће престати да само узима, већ ће почети и да даје", истакао је Јеремић током разговора са грађанима на тему "Србија у 2017".

Он је нагласио да је време за промене које ће коначно на прво место ставити интерес грађана и омогућити да заиста покренемо привреду и сузбијемо незапосленост и сиромаштво.

"Хајде да почнемо без околишања и заједнички погледамо истини у очи. У Србији се данас тешко живи и народ је с правом незадовољан. Говоре нам да треба да будемо задовољни оним што имамо, јер од овога наводно не може боље. Говоре нам да будемо стрпљиви и да, верујући великом вођи, трпимо и чекамо боље сутра. Али то боље сутра никако да дође", рекао је Јеремић.

Он је указао да су од нас исти људи 90-их година тражили да жртвујемо себе и своје најближе у ратовима, у које су нас они гурнули својом неодговорношћу.

"Изгубљени су животи. Уништене су породице и младости. Земља је порушена и деценијски уназађена", подсетио је Јеремић.

Према његовим речима, ти исти људи данас траже још, траже нам да радимо, али да се одрекнемо тога да будемо плаћени колико је потребно за егзистенцију и минимум достојанства.

"Отимају пензије које сте поштено зарадили, градећи ову земљу. Пензије којима многи од вас издржавате децу и унуке који немају могућност да стану на своје ноге. Кажу да то тако мора, зато што смо лењ и неодговоран народ и да зато треба да се стидимо и мењамо своју свест и обичаје. Ја се са тим не слажем, и не пристајем на такво понижавање", рекао је Јеремић.

Вук Јеремић објавио да се кандидује за председника Србије

Он је упозорио да у Србији има превише људи којима се живот свео на пуко преживљавање у систему у коме је здравље луксуз, образовање терет, а култура талац примитивизма, из кога млади одлазе, а стари се стиде, који не пружа шансу, док непрестано тражи све већа и већа одрицања."Време је да се томе стане на пут. Време је за промене. Праве, а не лажне. Промене које ће на прво место коначно ставити интерес грађана. Требају нам промене које ће омогућити да заиста покренемо привреду и сузбијемо незапосленост и сиромаштво. Да вратимо народу веру у државу и њене институције. Да се поново осећамо поносни и да се према нама са уважавањем односе у свету", поручио је Јеремић.

Јеремић верује у Србију која, уместо што спутава своје људе, даје им ветар у леђа и ствара нове могућности, у којој ће свако моћи да ради и заради за пристојан живот своје породице.

"Верујем у Србију у којој ће свако имати једнаку могућност да се школује, лечи и напредује. Земљу владавине права и социјалне правде, у којој се нико не осећа заборављен и беспомоћан. Државу која служи свим грађанима, а не само неколицини «одабрани»", истакао је Јеремић.

"Немам никакве сумње да ће ти «одабрани» учинити све да до промена не дође. Биће брутални и радити оно у чему су најбољи - шириће страх и користити лажи, притиске и уцене. То нас не сме поколебати", нагласио је Јеремић који је говор завршио речима: "До победе! Живела Србија!"

"Власт каже да ју је страмота колико нам је добро. Мене је срамота колико нам је лоше. А ви видите ком сте осећању ближи, па тако и гласајте на предстојећим председничким изборима", изјавио је Јеремић и дао обећање да ће један од његових најважнијих задатака када постане председник бити укидање закона којим су смањене пензије и плате у јавном сектору.

"Пре пет година однос плате и пензије је био 100 према 74, данас је 100 према 51. Закон из 2014. на основу којег су смањење пензије је политички, вредносно и уставно неприхватљив и нећу се смирити као председник док тај закон не буде укинит", рекао је Јеремић.

Говорећи о проблемима пензионера, Јеремић је подсетио да у Србији живи нешто мање од два милиона пензионера и огроман број њих живи на минимуму егзистениције, указујући да је за ову годину планирано повећање пензија од 1,5 одсто, док је пројектовани ниво инфлације 2,4 одсто.

Оцењујући да се данас у Србији тешко живи, Јеремић је нагласио да кривца пре свега треба тражити у дубоко укорењеној корупцији и потпуно погрешној економској политици Владе и наводној финансијској стабилности.

"Залагаћу се за промену економске политике и политику која подразумева веће јавне инвестиције и повећање извоза, а права економска политика може да отвори врата према свету и новим тржиштима за нашу робу", рекао је Јеремић.

Наводећи пример Кине са којом Србија има изванредне политичке и економске односе, Јеремић је рекао, да када је реч о извозу, Србија извози у ту земљу робе у вредности од око 20 милиона долара годишње, а Бугарска у вредности од милијарду долара идентичних производа.

"Зашто је то тако када постоје добри политички и економски односи, то је за мене тајна", нагласио је Јеремић.

"Једна од ствари коју замерам овој Влади је што уместо да озбиљно приступи питању незапослености, она се тиме бави маскирајући чињенице. Када говоримо о томе свако ко ради макар један сат недељно за било какву надокнаду, ова власт га третира као запосленог. То је по мени вређање интелигенције и достојанства запослених и незапослених", рекао је Јеремић.

"Озбиљно треба преиспитати политику субвенција страних инвестиција. Нема сумње да су нам инвестиције потребне и да треба се отворе врата и створи амбијент да се страни инвеститори добро осећају и наставе са улагањима, али директне субвенције треба преиспитати, а алтернатива томе је улагање у локалну инфарструктуру", истакао је Јеремић.

Према његовој оцени, боље је неколико десетина милиона евра, које се додељују страним инвеститорима, искористити за улагања у локалну инфраструктуру од које ће корист имати сви грађани.

"Постоји много тема и намеравам да ускоро изађем са економским програмом и, без обзира на уставна овлашћења, председник треба да има став о свим питањима", рекао је Јеремић.

Вук Јеремић објавио да се кандидује за председника Србије

Одговарајући на питање о младима, Јеремић је уз осмех рекао да се и даље осећа младим и да је много пута био најмлађи на функцијама које је обављао, "и чини ми се да сам најмађи и за функцију за коју од вас тражим подршку". Говорећи о одласку младих и образованих људи у иностранство, Јеремић је упозорио да је статистика катастрофална.

"Процена је да је само прошле године отишло око 70.000 људи отишло, 2015. је то било око 58.000, 2014. нешто мање. Веровали или не по истраживањима УСАИД-а, када је реч о одливу мозгова, Србија је званично друга земља у свету. Од нас је гора само Гвинеја Бисао", указао је Јеремић.

Он је рекао да истраживање Фондације Фридрих Еберт показује да око 70 одсто младих сања или планира да напусти земљу.

"То је апсолутно равно катастрофи и ако се тај погубан тренд не буде преокренуо, бићемо земља без будућности", упозорио је Јеремић и нагласио да ће се као председник залагати за стварање институционалног оквира који ће младима омогућити да се овде усавршавају и запошљавају.

Упитан да ли ће радити на побољшању братских односа Бошњака и Срба у региону, Јеремић је рекао да је његово порекло свима познато и да је на њега поносан.

"У региону мора да постоји много искренија сарадња између држава и народа у региону. Стварање хармоничних односа биће један од мојих приоритета", истакао је Јеремић уз оцену да су односи са Босном и Херцеговином од изузетног значаја за стабилност региона.

Он је подсетио да су га после изјаве о терористичким претњама нападали да шири страх, а само два дана касније светски медији су пренели информацију, позивајући се на обавештајне изворе, да је један од команданата исламске државе, пореклом са Косова, побегао из Сирије и дошао на Косово, где планира нападе на православне светиње и народ.

"Два дана након што сам рекао да постоји опасност о томе су почели да пишу светски медији, тако да то није у нескладу са реалношћу. Главно питање је колико је држава безбедносно спремна за ову ситуацију која ће пре да се погорша него да се среди", рекао је Јеремић.

"О каквој институционалној спремности ми говоримо када се Савет за националну безбедност, којим председава председник, у прошлој години срео само једном, а у години пре тога, у сред мигрантске кризе, ниједном", изјавио је Јеремић.

Он је указао и да персонализација безбедносних питања не може бити добра и да координар бироа служби безбености не може бити премијер, већ професионалац који се 24 сата бави овим питањима.

Данашњем скупу присуствовали су лидер Заједно за Србију Душан Петровић, народни посланици Сандра Рашковић Ивић и Дијана Вукомановић, лидери Коалиције за Шумадију Верољуб Стевановић, градоначелник Шапца Небојша Зеленовић, председник општине Трстеник Мирослав Алексић.