Јеремић: Ако будемо ћутали, биће нам све горе

19. јануар 2017. | Београд

"Ако будемо седели и ћутали, биће нам сваким даном све горе. Наша Србија може много боље. Они који су данас на власти су ти који то не умеју да постигну и зато треба да оду", изјавио‎ је вечерас у Трстенику председник Центра за међународну сарадњу и одрживи развој Вук Јеремић, наглашавајући да власт грађанима поручује да се стрпе и чекају боље сутра, али да се он плаши да на овакав начин, то боље сутра никада неће стићи.

Јеремић: Ако будемо ћутали, биће нам све горе

Разговарајући са грађанима о конкретним решењима за кључне проблеме и изазове Србије и слушајући њихове сугестије и предлоге пре него што изађе са председничким програмом, Јеремић је нагласио да ће захтевати да у Србији постоје јасни, фер и једнаки услови за пословање свих, без обзира на порекло или степен блискости са‎ власти.

"Као председник Србије радићу на стварању квалитетних и добро плаћених радних места, на обнови индустрије и доласку инвеститора са високом пословном етиком, који доносе сопствени капитал и модерне технологије. Залагаћу се за веће циљане инвестиције у производњу и инфраструктуру, за подстицање личне потрошње и за отварање нових тржишта за нашу привреду у свету", изјавио је Јеремић у препуној сали Скупштине општине‎ Трстеник.

Јеремић је рекао да ће захтевати укидање закона о смањивању пензија, који је по њему не само‎ неуставан, већ и политички и морално неодржив, јер с тим законом старима шаље порука да се на њих више нерачуна, али и младима - немојте остарити у Србији.

Јеремић: Ако будемо ћутали, биће нам све горе

"Као последицу тога, данас имамо рекордан одлазак младих и образованих из Србије. Вама овде не морам да говорим колико је у овој земљи драматичан проблем депопулације", истакао је Јеремић.

Он је рекао да су председнички избори изузетно важни, као и да нови председник мора да буде покретач државног препорода, градитељ народног јединства и‎ достојан представник Србије у свету.

"Нисам сигуран да можемо да кажемо да то данас имамо", рекао је Јеремић и нагласио да је крајње време да држава крене да нам даје ветар у леђа, и отвара нове могућности уместо што нас спутава, да почне и да пружа, а не само да тражи и узима, да подстакне, уместо што понижава и застрашује и буде свима одскочна даска, а не претња и тег око врата.

Јеремић је оценио да је у Србији данас на власти бандитска диктатура и указао на економски страх јер се људи плаше да ураде нешто како њихови ближњи не би изгубили посао у некој државној служби, да им неко не пошаље инспекцију или полупа фирму.

"Криминалне и паракриминалне структуре блиске власти имају животињске инстикте и тачно знају када могу, а када не некога да нападну. Од огромне је важности да заједно покренемо енергију и да људи поверују да сутра може да им буде боље. Ако се тако нешто деси, створиће се набој који ће учинити да они побегну главом без обзира", рекао је Јеремић.

Он је нагласио да су председнички избори референдум - да ли нам је добро или пак мислимо да може и мора да нам буде боље.

Србији потребан моравски коридор

Јеремић је истакао да ће инсистирати на изградњи инфраструктуре која је у националном интересу, пре свега Моравског коридора, тј. аутопута Појате-Прељина.

"Сматрам да је за нашу државу витална та западноморавска осовина развоја. Не разумем зашто се уместо тога форсирају пројекти попут аутопута према Албанији! Чија је то идеја? Можда Тонија Блера и других саветника ове Владе", рекао је Јеремић.
Према његовој оцени у Трстенику, који је стварао гиганте, који има пољопривредне потенцијале и рудна богатства, јасно се виде промашаји актуелне политике.

Пољопривредна производња се не подстиче, Петолетка је угашена, а главни коридори заобилазе град, рекао је Јеремић и указао да је то чињеница да се у Расинском округу данас тешко живи искључива последица погрешне политике владе и система који не ради у интересу грађана.

"Поручују да смо лењ и неодговоран народ, и да зато морамо да се стидимо и мењамо своју свест и своје обичаје. То поручују исти они коју су својом неодговорном политиком гурнули у сукобе 90-тих и земљу деценијски уназадили", рекао је Јеремић.

Он је напоменуо да су то исти они људи који су затворили Петолетку,
која је некада имала више од 16.000 запослених, подизала куполу на Храм Светог Саве и производила хидраулику за Боинг.

Препород пољопривреде

Јеремић: Ако будемо ћутали, биће нам све горе

Јеремић је нагласио да један од најзначајнијих државних приоритета мора бити трансформација и препород пољопривреде и указао да је природно да једна од окосница српске пољопривреде треба да буде повртарство и воћарство.

"Као прво заложићу се за забрану продаје пољопривредног земљишта странцима", поручио је Јеремић.

Пре скупа, Јеремић је, заједно са супругом Наташом, посетио домаћинство Зорана Карића у трстеничком селу Оџаци где је са домаћином, његовим комшијама и пољопривредницима из других села у овом крају разговарао о проблемима са којима се суочавају.

Јеремић је истакао да му је разговор са пољопривредницима у Оџацима важан за дефинисање његовог пољопривредног програма.