Вашингтон Пост – Јеремић: Демократија на Балкану је под опсадом

Текст је првобитно објављен у листу Вашингтон Пост 13. 07. 2017 - можете га прочитати овде.

ВАШИНГТОН – Локални аутократски владари на Западном Балкану удаљавају регион од Европе, при чему је председник Србије Александар Вучић постигао прећутни договор са неким западним политичарима да, тобож одржавајући стабилност, заузврат добије одрешене руке за ускраћивање основних права и слобода грађана, оценио је у ауторском тексту за Вашингтон Пост, председник ЦИРСД-а Вук Јеремић.

Некадашњи шеф српске дипломатије је у опширном уводнику угледног вашингтонског дневника истакао да Европска унија прави једну од својих највећих грешки ове генерације остављајући Западни Балкан у запећку.

Бледећа европска перспектива олакшала је локалним аутократама да учврсте власт користећи популистичке методе, сматра Јеремић, наводећи као илустративан пример Александра Вучића, и подсећајући читаоце да је Вучић био министар информисања за време власти Слободана Милошевића деведесетих година прошлог века.

“Вучић је практично добио зелено светло да ускрати грађанима основна права и слободе, а као резултат тога Србија је данас све даља од Европе. За то време, обе стране, чини се, желе да одрже илузију да процес прикључивања напредује, иако му се крај уопште не назире”, навео је председник ЦИРСД-а.

Јеремић додаје да је такав договор не само морално упитан, већ је и супротан стратешким интересима како региона, тако и целе Европе. 

“Под Вучићевом деспотском влашћу, Србија је имала нерегуларне изборе у којима су опозициони лидери бесомучно клеветани, без да за то ико одговара, при чему је већина медија одустала од објективног извештавања, подређена и лојална аутократској власти”, нагласио је Јеремић.

Он је објаснио и да тако нешто тешко да може да буде изненађујуће, имајући у виду да су се такве методе масовно користиле и када је Вучић последњи пут био на власти деведесетих година прошлог века. 

За то време, ниво страних инвестиција је у паду, корупција разара друштво, док Вучићеви нестручни лојалисти преузимају сва места у држави.

“Резултат је да никада већи број младих И образованих људи одлази из земље”, закључио је бивши министар спољних послова Србије. 

Он се осврнуо и на земље региона, оценивши да ситуација није боља ни у Македонији, Црној Гори и Босни и Херцеговини, а као посебно опасне оценио је позиве на стварање Велике Албаније, што би значило насилно мењање граница. 

“Ситуација је посебно лоша на Косову, које је место са највећим бројем исламистичких добровољаца на Блиском истоку по глави становника у Европи. Нови председник владе вероватно ће бити Рамуш Хараднај, човек који је ослобођен у Хагу зато што су сведоци или мењали сведочења у последњем тренутку, или били убијени”, навео је Јеремић.

Некадашњи председник Генералне скупштине Уједињених нација је истакао да Вучић и друге балканске аутократе сматрају да државне институције не смеју да буду на путу њиховој самовољи и тежњама ка апсолутној власти.

“По њима је потпуно прихватљиво да се манипулише јавним мнењем у циљу остварења себичних интереса”, навео је Јеремић и додао да таква политика није основ за дугорочну политичку и економску стабилност, регионалну сарадњу, а понајмање за помирење у региону. 

“Давање кредибилитета таквим намерама може да има смисла само ако је циљ да се Западни Балкан ушанчи као нека врста ничије земље, тампон зоне измедју ЕУ и Блиског истока, у светлу мигрантског питања”, запитао је Јеремић.

Он је, ипак, изразио уверење да Западни Балкан може да изгледа као део Европе и да је то нешто што може да постигне ова генерација. 

“Овај регион има повољну геоекономску позицију, велике природне ресуре, и оно што је можда и најважније, паметне и креативне људе који имају све што је потребно да се такмиче на светском нивоу на пољима у којима раде. Имамо потенцијал да достигнемо Централну Европу, али тако нешто можемо да достигнемо само ако постоји истински демократски друштвени оквир”, закључио је Јеремић.

Вашингтон Пост 13. 07. 2017 -  да прочитате текст на њиховом сајту, кликните овде.