Заједничко саопштење поводом изборних захтева

БЕОГРАД – Правни тим Покрета слободних грађана и Иницијативни одбор Народне странке затражили су да власт испуни пет конкретних услова, који укључују  равноправну медијску заступљеност, уређење бирачких спискова и праћење избора од стране ОЕБС-а, што би водило ка слободним и фер изборима, саопштено је из тих политичких организација.

„Захтевамо да бирачки списак буде уређен, као и да грађани могу да остварују бирачко право на територији локалне јединице на којој имају пребивалиште најмање шест месеци. Тиме би се спречила злоупотреба бирачког права фиктивним пријављивањем пребивалишта“, наводи се у саопштењу. 

Правни тим ПСГ и ИО НС такође траже и да им се омогући увид у бирачки списак до шест месеци пре расписивања избора, преко овлашћених лица.

Један од захтева је и да се оформи законит састав Градске изборне комисије, у складу са Законом о локалним изборима, који прописује да ниједна странка или коалиција не може имати више од половине чланова у њеном сталном саставу.

Такође, ове две политичке организације истичу и значај  једнаког третмана владајуће коалиције и опозиције у медијима

„Захтевамо да се доследно и непристрасно спроводе Закон о јавном информисању и медијима, Закон о електронским медијима, као и Закон о медијским јавним сервисима. Тражимо да Регулаторна агенција за електронске медије (РЕМ) врши своју надзорну функцију у складу са законом и да се стара о равноправном третману политичких актера у изборној кампањи“, додаје се у саопштењу. 

У вези са тим ИО НС и Правни тим ПСГ захтевају да се елиминише предност у медијском представљању за изборне такмаце који су истовремено носиоци јавних функција, као и да се забрани извештавање о њиховим службеним активностима две недеље уочи краја изборне кампање.

Један од проблема у изборној трци представља и коришћење државних и јавних ресурса од стране власти, па се тражи и строга забрана тих ресурса у сврху изборне промоције владајуће  коалиције. 

„Тражимо од владајућих странака да позове и омогући праћење избора домаћим и међународним посматрача, укључујући мисију ОЕБС-а у пуном капацитету“, додаје се у саопштењу. 

ИО НС и Правни тим ПСГ истичу да је листа отворена за све опозиционе актере, јер је питање изборних услова питање за целу опозицију.

„Захтеви су у складу са основним цивилизацијским и правним стандардима, као и са препорукама ОЕБС-а и очекујемо да их режим у потпуности испуни“, закључује се у саопштењу. 

​​​​​